VGs ansvarlige redaktør Bernt Olufsen. Foto: Birgit Dannenberg

Olufsen brøt loven

VGs ansvarlige redaktør, Bernt Olufsen, varslet ikke Oslo Børs om konas kjøp av Schibsted-aksjer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge paragraf 4-1 i Lov om verdipapirhandel har primærinnsidere plikt til straks å melde fra til børsen om egne – eller nærstående personers – kjøp og salg av aksjer i eget selskap eller konsern.

Forsettlig eller uaktsomt brudd på denne lovpålagte plikten straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år, heter det i paragraf 17 i samme lov.

Aksjeemisjon

Schibsted gjennomførte i sommer en større aksjeutvidelse, der også ansatte fikk mulighet til å kjøpe rabatterte aksjer i eget konsern. Både konserndirektører og andre ledende ansatte kjøpte til dels store poster, til en rabattert pris på 34 kroner aksjen (se oversikt nederst i saken). Fredag ble Schibsted-aksjen notert til 69,80 kroner på Oslo Børs.

Etter tildelingen av de nye aksjene oppdaterte Journalisten sin oversikt over sentrale Schibsted-ansattes portefølje av aksjer i eget selskap. Det viste seg å være uforståelige divergenser i tallene for ansvarlig redaktør Bernt Olufsen i VG, og for Schibsteds ferske konsernsjef, Rolv Erik Ryssdal. Begge har i en årrekke vært oppført på Schibsteds børsregistrerte liste over primærinnsidere.

Stemte ikke

Deres totale antall Schibsted-aksjer, inkludert den siste tildelingen, stemte ikke i forhold til de beholdningene de to tidligere hadde kommunisert gjennom børsmeldinger. Etter det siste aksjekjøpet var det en divergens på 819 aksjer hos Olufsen, mens Ryssdal hadde 4.000 aksjer mer enn tidligere kjent.

Da Journalisten kontakter Schibsted for å undersøke hva forskjellene skyldes, henviser Jo Christian Steigedal, som er direktør Investor Relations, direkte til Olufsen og Ryssdal.

Steigedal bekrefter imidlertid at Olufsen, som observatør i konsernstyret, i mange år har vært primærinnsider i Schibsted. Tidligere var administrerende direktører i de viktigste datterselskapene definert som primærinnsidere i Schibsted. Som administrerende direktør i Aftonbladet, VG og Schibsted Classified Media, falt også Ryssdal inn under den kategorien.

Tatt ut av listen

– I januar i år ble Ryssdal og en rekke andre tatt ut av listen, i forbindelse med at vi reviderte denne og skjerpet kriteriet for hva vi definerer som primærinnsidere. Så kom Ryssdal inn igjen på listen 14. mai, i forbindelse med at han ble utnevnt til konsernsjef, forklarer Steigedal.

Ryssdal bekrefter at han kjøpte til sammen 4.000 Schibsted-aksjer i denne perioden.

– Kjøpene ble ikke meldt til børsen, fordi jeg da ikke hadde status som primærinnsider, sier han til Journalisten.no.

Ikke meldt inn

I Olufsens tilfelle viser det seg at forklaringen er 819 Schibsted-aksjer kona, VG-journalist Jorunn Stølan, har kjøpt tidligere. Disse har Olufsen, i strid med loven, ikke meldt inn til børsen. Det gjorde han først i forbindelse med at han selv kjøpte 5.826, og Stølan 491, nye Schibsted-aksjer i sommer.

Dette bekrefter Olufsen overfor Journalisten.

– Dette skyldes sløvhet, og ikke en forsettlig, kriminell handling, sier han.

Med fredagens kurs på 69,80 kroner er Stølans totale beholdning på 1.310 Schibsted-aksjer verdt 91.500 kroner. Olufsens 15.536 egne aksjer i konsernet har i dag en verdi på nær 1,1 millioner kroner.

Rabatterte aksjekjøp

VG-redaktøren forteller at både han selv og Stølan har benyttet tilbud til ansatte om aksjekjøp i Schibsted, helt siden konsernet ble børsnotert i 1992.

– Vi har begge deltatt i ordningen, og blitt tildelt et bestemt antall Schibsted-aksjer innenfor de rammene Finansdepartementet setter for rabattert aksjekjøp. Rapporteringen av mine kjøp har da skjedd automatisk fra Schibsteds administrasjon. Når jeg selv handler utenom ordningen, rapporterer jeg på egen hånd til Schibsted. Børsmeldingene sendes ut av konsernet, på grunnlag av de opplysningene jeg gir. I disse tilfellene har jeg ikke i tilstrekkelig grad vært årvåken på konas deltakelse i ansatteordningen, forklarer han.

Olufsen understreker at hans og konas aksjekjøp er ment som sparing, og at de ikke har solgt en eneste Schibsted-aksje.

Trodde det var i orden

Olufsen forteller at han en gang på 90-tallet varslet Oslo Børs om at hans kone var i innsiderposisjon i Schibsted.

– Også derfor trodde jeg at dette var i orden. Men nå har jeg uansett ordnet opp. I forbindelse med aksjekjøpene til primærinnsidere i sommer, la jeg merke til at andre Schibsted-ansatte som kjøpte aksjer også spesifiserte aksjene til nærstående personer. Da fant jeg det riktig å innrapportere de aksjene min kone eide fra før, sier VG-redaktøren.

– Loven er klar, og er til for å følges, understreker kommunikasjonsrådgiver Guro Steine ved Oslo Børs.

– Det er viktig for markedets tillit at primærinnsiderne melder fra umiddelbart når de handler aksjer i eget selskap, sier hun.

Kjøpene

Schibsted-toppene kjøpte i sommer følgende antall nye aksjer i konsernet (total beholdning og dagens verdi i parentes):

Styreleder Ole Jacob Sunde: 61.244 (161.244/11,2 mill.)

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal: 2.696 (7.102/0,5 mill.)

Konserndirektør Birger Magnus: 8.053 (21.476/1,5 mill.)

Konserndirektør Jan Erik Knarbakk 2.500 (15.063/1,0 mill.)

Konserndirektør Trond Berger 4.112 (15.828/1,1 mill.)

VG-redaktør Bernt Olufsen 5.826 (15.536/1,1 mill.)

Tidligere konsernsjef Kjell Aamot 5.317 (29.178/2,0 mill.)

Powered by Labrador CMS