Dagbladet beklager forside

Slo opp feilinformasjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Over hele dagens forside slår Dagbladet fast at Tjostolv Moland og Joshua French vil bli dømt til livstids fengsel, ikke dødsstraff. «Her er dommen: Får livstid» er tittelen på forsiden. Ifølge avisen er det sentrale kilder som forteller dette.

Skulle ikke trykket

Da dommen falt i Kisangani litt over klokka 13, var det klart at de to nordmennene fikk dødsdom. Dermed måtte Dagbladet beklaget oppslaget på egne nettsider.

– Det som er skjedd er at vi hadde opplysninger fra Kongo som vi i går hadde all grunn til å tro var riktige, men som etter dommen i dag viser seg å være feil. Dette er kilder som tidligere i saken har vist seg å være svært troverdige. Vi skulle selvsagt ikke brakt informasjonen på trykk, sier nyhetsredaktør Morten Øverbye til Journalisten.

Dagen før korrigerte Dagbladets nettredaksjon Aftenposten som mente dommen ville ende med dødsstraff.

– Også Aftenposten korrigerte Aftenposten i går. I deres dekning gikk forsvareren først ut med dødsdom i går kveld, før de brakte en ny sak der forsvareren gikk bort fra sine tidligere uttalelser.

Var dere for kjekke i denne saken, eller var det blodtåka som tok styringen?

– Dette var ikke blodtåka som tok overhånd, men opplysninger som vi i går vurderte som troverdige.

Konkurranse

Øverbye avviser at de har betalt for å få opplysningene fra de sentrale kildene som står bak informasjonen som førte til oppslaget. Han sier at Dagbladet ikke har betalt for denne informasjonen.

At Kongo-dekningen har vært preget av tøff konkurranse om oppslagene mediene mellom, mener Øverbye ikke har medført til at Dagbladet var mindre kildekritiske, heller ikke at det påvirket oppslaget i på forsiden av tirsdagens avis.

– Hvilke konsekvenser vil dette oppslaget få?

– Først og fremst beklager vi feilen vi gjorde i dag. Som alle mediefolk hater vi å ha feil. Slike feil skal ikke på trykk. Vi vil gjennomgå våre rutiner og hvordan vi har håndtert denne saken. Vi kan med en gang slå fast at vi har utøvd for dårlig kildekritikk.

Powered by Labrador CMS