ROLLEBYTTE: Silje Schei Tveitdal (SV) og folk fra andre partier lar valgkommentatorer få smake egen medisin. Foto: Kathrine Geard

Anmelder kommentariatet

Stortingspartiene er enige om hvilke kommentatorer det er verdt å lytte til.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gjennom hele valgkampen vurderer pressekorpset politikernes innsats i tv-debatter, folkemøter og hva det nå måtte være – blant annet ved å trille terning. Alle debatter må ha en vinner.

Men hva mener politikerne om innsatsen og standarden til pressens politiske kommentatorer i den pågående valgkampen? Det hører vi mindre om, og derfor snur Journalisten på flisa. Vi ville la en representant fra hvert av de politiske partiene på Stortinget vurdere og gi karakter til fem utvalgte og profilerte kommentatorer fra henholdsvis NRK, Aftenposten, VG, Dagbladet og Bergens Tidende.

Når vi nå ser svarene, blir det ikke særlig lettere å skjelne de ulike regjeringsalternativene fra hverandre. For selv om partiene på høyresiden ikke overraskende virker litt mer velvillig innstilt overfor kommentatorer fra den «borgerlige» pressen – og vise versa for venstrefløyen – er de likevel stort sett enige om hvem som fortjener mest ros og ris. Og for hva.

Rosen handler gjerne om at kommentatorene er godt forberedt og kunnskapsrike, men ifølge vårt panel bedriver de også vel mye unyansert og ukvalifisert synsing. Samtidig virker politikerne usikre på om hva som er å foretrekke, at en kommentator er forutsigbar eller ei. Noen trekker det fram som en styrke, mens andre mener det også kan vitne om at kommentatorene er vel forutinntatte.

I vår oversikt mangler Høyre og Venstre. Høyre ønsket ikke å gjøre noen vurdering av kommentatorene mens valgkampen pågår, men ville vente til valget er vel overstått. Venstre ville derimot gjerne være med, men fikk trøbbel med deadline og måtte trekke seg. Arbeiderpartiet på sin side ville gjerne si noe om kommentatorene, men vegret seg for å gi dem karakterer.

Dette sier Fremskrittspartiet.

Dette sier Sosialistisk Venstreparti.

Dette sier Kristelig Folkeparti.

Dette sier Arbeiderpartiet.

Dette sier Senterpartiet.

Og her er vinneren.

Powered by Labrador CMS