ENIGE: Hans-Tore Bjerkaas, Andreas Wiese og Elin Floberghagen ser ut til å være enige om svært mye når det gjelder NRK-finansiering. Foto: Terje I. Olsson

Sjefen vil slåss for NRK

KLÆKKEN (Journalisten): Hans-Tore Bjerkaas vurderer å kaste seg inn i den offentlige debatt for å redde NRK som allmennkringkasting.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas er livredd for å bli oppfattet som politisk aktør. Forut for partienes landsmøter i vår var NRK-ledelsen «rundt på alle naturlige arenaer» og snakket for NRK-lisensen, men det hjalp ikke.

På Høyre-landsmøtet i mai ble det vedtatt at partiet skal arbeide for å fjerne lisensen og at NRK skal finansieres over statsbudsjettet. Det liker Hans-Tore Bjerkaas dårlig. På NRKJs årsmøte på Klækken torsdag sa han med blikk også til Sverige og Danmark:

– Det som har sikret lisensen fram til nå er at de store konservative partiene har vært for, fram til siste landsmøte. Vår oppgave nå er å vise at vi er uunnværlige, sa Bjerkaas.

Hardt NRKJ-kjør

K-sjefen fikk imidlertid uventet hardt påkjør fra både NRKJ-ledelsen og delegatene i salen. Arrangørene hadde riktignok betydelige tekniske problemer da de skulle vise tv-klipp fra hva som skjer i Sverige, men budskapet kom fram: I Sverige går SVT-sjefen aktivt ut i den politiske debatten og sloss for lisensen. Og de har startet en pr-kampanje på egne kanaler for å legge press på politikerne, så de ikke skal tukle med lisensen.

– Hvor er dere? spurte NRKJ-leder Hege Iren Frantzen rett ut. Og Bjerkaas måtte forsvare seg:

– Kanskje bør vi også delta mer i debatten, som i Sverige. Men det har visse sider å delta i den politiske debatt. Vi skal sette oss ned og vurdere hvordan vi skal håndtere dette framover, sa kringkastingssjefen. men han la til:

– Jeg er usikker på i hvilken grad vi skal delta i partipolitiske spørsmål, usikker på om vi skal engasjere oss i valgkampen.

Skrev kronikk

Bjerkaas ble konfrontert av NJ-leder Elin Floberghagen med at han hadde skrevet en større kronikk om NRK-lisensen som ble offentliggjort to dager etter valget. Hun lurte på hvorfor den ikke kunne vært trykket før valget. Og Dagbladet-kommentator Andreas Wiese advarte mot å tro at lisensspørsmålet bare er knyttet til valget. Han viste til det nye mediestøtteutvalget, og mente at både pressestøtten og lisensen nå er i spill.

– Her kan det gå veldig fort i svingene. Hvis de for eksempel ender på at hele pressen får cirka 400 millioner og NRK får ti ganger så mye, ja så kan mye skje. Går dere inn i dette ormebolet, så ender dere på en av sidene, sa Wiese.

Reklame på nrk.no

Både Floberghagen og Wiese tok også opp spørsmål om reklame på nrk.no og NRKs sponsorinntekter.

– NJ er for en lisensfinansiert kringkasting, men vi er for at dere rendyrker lisensordningen. Reklameinntektene på nett utgjør så lite, rundt 15-20 millioner kroner, så det burde være lett å gi avkall på det, sa Floberghagen.

Ordvalg og kroppsspråk tydet på at Bjerkaas langt på vei er enig:

– Jeg skjønner hva dere sier, sa han. Men fortsatte med den offisielle versjonen:

– Og så er det slik at vi bruker de rammebetingelsene vi har fått, og det gjør alle andre også.

Powered by Labrador CMS