Trine Eilertsen. Foto: Paul S. Amundsen

BT gjør helomvending i karikatursaken

Sjefredaktør Trine Eilertsen mener det er riktig å publisere Muhammed-tegningene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da karikaturstriden dukket opp, mente Bergens Tidendes daværende sjefredaktør Einar Hålien at det ville være feil av avisen å publisere tegningene. Han begrunnet holdningen med at ytringsfriheten ikke er absolutt og at det kan bli feil å behandle alle religioner likt, fordi man da velger å se bort fra de kulturer religionene eksisterer innenfor.

Nå gjør hans etterfølger i BTs redaktørstol, Trine Eilertsen, helomvending. I en leder i dagens avis slår BT fast at «dette er ikke lenger Bergens Tidendes holdning i karikaturstriden».

– BTs helomvendingen er en direkte konsekvens av redaktørskiftet. Hålien og jeg var hele tiden uenig i denne saken, men den gangen var han sjefredaktør. Nå er jeg det, og jeg har ikke endret mening, sier Trine Eilertsen.

Farlig og uklok holdning

I dagens leder skriver avisen at Håliens (og mesteparten av det norske redaktørkorpsets) valg å gjøre karikaturstriden til en kulturkonflikt var «en farlig og uklok holdning». Eilertsen mener at argumentene for ikke å trykke var lite gjennomtenkt.

– At en publikasjon velger å ikke trykke noe er selvsagt helt i orden, men begrunnelsen som ble brukt når det gjaldt Muhammed-tegningene var altfor vag. Jeg har stor forståelse for at redaktører frykter at avisen kan bli utsatt for terrorhandlinger og at ansatte kan bli drept, men da får man heller være ærlig og si at man er redd for konsekvensene en publisering kan få. Det blir helt feil å gjemme seg bak begrunnelser hvor man graderer ytringsfriheten i forhold til kulturer, sier Eilertsen.

Ingen Muhammed-planer nå

I lederen skriver avisen at «det er på tide å stille spørsmålet om det er individer eller kulturer som skal respekteres», og fastslår selv at både/og er i lengden umulig. Med konklusjon at ytringsfriheten ikke kan være forbeholdt de få. Og at avisen i denne saken står skulder ved skulder med Jyllands-Posten.

– Betyr det at dere nå vurderer å publisere Muhammed-tegningene?

– Vi har ingen planer om det i øyeblikket, og vil i hvert fall ikke gjøre det bare for å vise at vi er tøffe. Men dersom saken utvikler seg i en retning som gjør at vi vurderer det som riktig, kan det godt hendte at vi velger å publisere Muhammed-karikaturene.

Powered by Labrador CMS