Bernt Olufsen. Foto: Birgit Dannenberg

Advarsel til Bernt Olufsen

VGs ansvarlige redaktør brøt loven om verdipapirhandel, konstaterer Kredittilsynet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Som Journalisten.no tidligere har omtalt, informerte ikke Olufsen Oslo Børs om Schibsted-aksjer hans kone, VG-journalist Jorunn Stølan, har kjøpt i flere omganger siden tidlig på 90-tallet. Olufsen ble ansvarlig redaktør i VG i 1994, og har i mange år vært såkalt primærinnsider i Schibsted. Dermed har han vært pliktig til umiddelbart å sende melding til børsen om alle handler han selv, eller nærstående personer, foretar i Schibsted-aksjer.

Kredittilsynet har nå konstatert at Olufsen har brutt verdipapirhandellovens § 4-2, om meldepliktig verdipapirhandel. I en skriftlig henvendelse til VG-redaktøren advarer tilsynet om at gjentatte brudd på meldepliktsreglene normalt vil bli politianmeldt. Forsettlig eller uaktsomt brudd på denne lovpålagte plikten straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år, heter det i paragraf 17 i samme lov.

Redegjorde for egne aksjer

Olufsen påpeker overfor Journalisten.no at han har redegjort overfor Oslo Børs for alle sine personlige aksjeerverv gjennom Schibsteds ordning for ansattes aksjekjøp.

– Jeg har fått tilbakemelding om at man etter en helhetsvurdering ikke finner grunn til å gå videre med saken, sier Olufsen. Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

Seksjonssjef Geir Holen i Kredittilsynet bekrefter at tilsynet har konstatert brudd på verdipapirhandelloven, og gitt Olufsen en advarsel.

– Slike advarsler gir et varsku til primærinnsideren om at Kredittilsynet vil anmelde forholdet, dersom det i framtiden konstateres nye brudd. I denne saken ble advarsel ansett som en riktig reaksjon, idet det dreiet seg om relativt små kjøp som ble handlet over en lang tidsperiode, sier Holen.

Mest vanlig med advarsel

Kredittilsynet gir flere tilsvarende reaksjoner hvert år. I 2008 gitt 26 advarsler av i alt 111 avgjorte saker. Advarsler er det mest vanlige, men ifølge Holen foretar tilsynet også en rekke anmeldelser hvert år.

I 2000 ble det opprettet et innsideregister for å styrke overvåkingen av primærinnsideres meldeplikt. Ved hjelp av dette registeret kan man få innsikt i hvem som er innsidere i de ulike selskapene og hvilke handler som er meldt til Oslo Børs. Børsen har lovpålagt plikt til å rapportere mistenkelige forhold av forskjellig art til Kredittilsynet.

Innsideregisteret har ifølge Oslo Børs resultert i en markant bedring i oppdagelsen av primærinnsideres brudd på meldeplikten. Systemet ble videreutviklet i 2006 for å assistere utstederselskapene i å oppdatere sine primærinnsidere og utføre effektiv kontroll med deres aksjehandler.

Stikkontroller

– Hvorfor har det tatt så lang tid å bli oppmerksom på Olufsens manglende innmelding av konas aksjekjøp i Schibsted?

– Oslo Børs fanger normalt opp brudd på meldeplikten gjennom sine systemer og sender disse videre til Kredittilsynet for oppfølgning. Dersom det dreier seg om mindre transaksjoner sendes disse på en egen liste, som gjennomgås på basis av stikkontroller, sier seksjonssjef Holen.

Jorunn Stølan eier 819 aksjer i Schibsted. De har en nåverdi på 73.500 kroner. Bernt Olufsen og nærstående personer er totalt registrert med 16.846 Schibsted-aksjer, som i dag er verdt 1.511.000 kroner.

 

 

 

Powered by Labrador CMS