Borgerjournalistikk til skade

Fra Neda Soltans død i Teheran til drapene på Fort Hood: Gjør sosiale medier oss til skamløse kikkere?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nedslaktingen av 13 mennesker på Fort Hood i Texas før helgen, er for Paul Carr en brutal nyhetshendelse som samtidig avslører en underspilt side ved sosiale medier og borgerjournalistikk.

Twitterdekning

Carr er kommentator med stor interesse for sosiale medier. Han skrev tidligere for The Guardian, men nå for teknonettstedet Techcrunch.

Han forteller i sin ukentlige spalte hvordan den digre militærbasen ble avsperret da major Nidal Malik Hasan begynte å skyte medsoldater og sivile. Informasjonsflyten skulle sentraliseres via Hærens pressetalsmann.

Denne planen sprakk solid, aller mest på grunn av Tearah Moore, hennes mobilkamera og twitterkonto. Moore rapporterte løpende til omverdenen fra militærsykehuset dit drepte og sårede ble brakt.

Etablerte medier refererte Moores øyeblikksmeldinger, som ifølge kommentatoren også inneholdt en rekke faktiske feil.

Inhumant

Blant hennes tweets:

– Kom akkurat inn i vogn med transplantasjonsdeler

– Den stakkars karen som ble skutt i ballene. Denne tweeten var i virkeligheten en bildetekst av et offer som trilles gjennom sykehuskorridoren.

Carr mener Moores mikromeldinger fra militærsykehuset demonstrerer hvordan sosiale medier kan gjøre oss inhumant selvopptatt.

Han trekker linjer til drapet på Neda Agha Soltan i Teheran. Amatørfilmen av hennes dødsøyeblikk avslørte regimet, men viser samtidig at noen er mer opptatt av å filme lidelser enn å avhjelpe dem, mener han.

I debatten peker noen lesere på at vennen til mannen som filmet forsøkte å redde den unge kvinnens liv. Andre fremholder at menneskene alltid har møtt ulykker og ugjerninger med nysgjerrighet. Forskjellen er liten selv om mobilkameraet er oppfunnet, skriver Obi.

Powered by Labrador CMS