Esten O. Sæther er sportskommentator i Dagbladet. Foto: Ole Thomassen/Dagbladet

Får refs for Mueller-sitat

Men sportskommentatorer forsvarer gjengivelsen av de grove ordene som felte skøytetreneren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mens noen medier har gjengitt hva Peter Mueller skal ha sagt til skøyteløperen Maren Haugli, har andre bevisst valgt å la være.

I et intervju med Dagbladet refser sportsredaktør i TV 2, Bjørn Taalesen Dagbladet og VG, for det direkte sitatet:

– Vi har ikke gjengitt det Mueller har sagt på lufta eller nettet, selv om vi også visste det. Jeg var selv med på å stoppe det fordi jeg ikke synes det hadde noen hensikt, sier Taalelsen, som mener sitatet rammer Maren Haugli.

– Det er nesten så man føler seg på Muellers nivå når man gjenforteller det, sier Taalesen i det samme Dagbladet-intervjuet.

Sportskommentatorer i de to avisene forsvarer publiseringen.

Riktig

– Personlig mener jeg det var helt riktig gjort. Det var nødvendig på grunn av graden av trakassering, som var omdiskutert. Og det var nødvendig for at leserne skulle få mulighet til å forstå hva dette gjaldt, sier Dagbladets Esten Sæther.

Han sier Dagbladet har bestrebet seg på å gjengi uttalelsen så nøyaktig som mulig.

– Men med muntlig uttalelser er det alltid spørsmål om ordlyd og tone. Og bare et direkte tv-opptak ville kunne fortalt om det, sier Sæther, som presiserer at ulike oppfatninger om hva som egentlig ble sagt handler om hvorvidt Mueller brukte generelle vendinger, eller om det var han som skulle suges.

– Det er dette det går på. Uansett var det langt over streken for hva en mannlig trener kan si til en kvinnelig utøver.

Lang tid

VG-kommentator Truls Dæhli sier offentliggjøringen ikke har vært noen lett vurdering.

– Vi diskuterte over flere dager. Vi måtte ha flere kilder på det som var blitt sagt, og historien måtte være sammenfallende. Det kan være nyanser i hvordan dette ble sagt, men vi er trygge på essensen. Derfor omtalte vi dette.

Press fra leserne var en viktig grunn til at VG til slutt valgte å gjengi ordlyden.

– Vi fikk masse reaksjoner fra leserne. Hva var det han sa da, spurte de. Leserne ville vite det for selv å bedømme om avgjørelsen var rimelig. Og det skjønner jeg.

Dæhli har samme oppfatning som Sæther når det gjelder usikkerheten om hvordan ordene egentlig falt.

– Det dreier seg om hvorvidt det var en oppfordring til eller en generell bemerkning om seksuell aktivitet. I forhold til saken og Muellers brudd på det etiske regelverker er disse nyansene rimelig uinteressante. Han hadde åpenbart gått langt over grensa, mener Dæhli.

Avsto

Aftenpostens kommentator Torstein Hvattum skriver i dag at avisa ikke trykket innholdet i sexsjikanen fordi slike ytringer ikke har krav på oppmerksomhet. I vurderingen talte det også at avisa ikke hadde førstehåndskilder.

Sportskommentator Bertil Valderhaug sier på sin side at han unnlot å gjengi Mueller i sin kommentar fordi han mente det var for grovt å referere akkurat det som ble sagt.

– Men trenger ikke leserne denne informasjonen for å forstå reaksjonen?

–Jo, men det eksisterer flere varianter av hva som ble sagt. Og velger man først å gjengi skal man være 110 prosent sikker på at man har riktig versjon. Det var ikke vi, og da blir det for risikabelt å trykke, sier Valderhaug, som er litt overrasket over sitatet som kom på trykk i Dagbladet og VG.

– Det er bare deler av det som ble sagt. Det som ikke er referert er mye verre.

Dæhli bekrefter at de har fått signaler om at det ble sagt mer enn det avisa har gjengitt.

– Men det har vært vanskelig å få klarhet i akkurat hva det var, sier han.

Bloggbråk

Mueller-saken har også vakt debatt på andre måter i dag. Stortingspolitiker Hadia Tajik sier til Dagbladet at TV 2 bør kalle sportsanker Fin Gnatt inn på teppet, fordi han i sin blogg skriver at det må ligge vikarierende motiver bak sparkingen av Peter Mueller. «Noen har dyttet Maren Haugli foran seg for å få fjernet amerikaneren».

Tajik reagerer sterkt på at en kvinne, som varsler om seksuell trakassering, får sine motiver mistenkeliggjort. Gnatt mener kritikken bommer og sier Tajik umulig kan ha lest bloggen skikkelig. Hans poeng er at Hauglis opplevelse er blitt kynisk utnyttet.

Sportsredaktør i TV 2, Bjørn Taalesen, forstår ikke kritikken og har ingen planer om å refse medarbeideren. Han viser til at ytringen står for Gnatts regning.

– Det er klart det er noen grenser for hva ansatte i TV 2 kan skrive. Men dette er ikke i nærheten av å være over noen grense. Man må ikke glemme at det er Muellers utsagn som er problemet, ikke hva Gnatt sier, uttaler Taalesen til Dagbladet.

Powered by Labrador CMS