Personaldirektør i VG, Øyvind Næss. Foto: Birgit Dannenberg

Ingen arbeidsrettssak i VG

Følte press for å ta sluttpakker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det kunne endt i en arbeidsrettssak dersom ledelsen i VG mente de ikke fikk nok søknader om sluttpakker fra typografene i avisen. Men to dager etter den utvidede søknadsfristen er det kommet inn nok søknader, mener ledelsen i avisen.

– Ja, det har vi lykkeligvis. Vi har fått ett tilstrekkelig antall til at vi kan si at vi ikke trenger å gå til oppsigelser. Det er vi lettet og tilfredse med, sier personaldirektør Øyvind Næss.

Pekte ut

Næss forteller at man i de påfølgende dagene etter at fristen gikk ut på onsdag har drøftet med enkeltpersoner og grafisk klubb. Målet var å redusere bemanningen med 15 typografer, Næss forteller at med naturlig avgang, AFP, en som har byttet jobb internt i avisen og ni søknader om sluttpakker har man kommet i havn.

– Vi har ikke nådd målet helt innen grafisk gruppe, men vi har tilstrekkelig antall sluttpakker. På hele huset har vi nådd målet i forhold til stillingsreduksjonen, sier han

Også i grafisk klubb er leder Øystein Simensen lettet over at man har klart å unngå både oppsigelser og eventuelle rettssaker.

– Vi er så klart glad for at vi unngår rettssaker med den påkjenningen det er for den enkelte ved å stå i bedriften og arbeide der i påvente av resultat rettssaken. Det er ikke heldig for noen, så vi er fornøyd med det, sier Simensen.

Straffet

Klubblederen mener likevel at grafisk gruppe i VG føler at de blir hardt straffet og er blitt tatt mye hardere som gruppe enn andre.

Simensen forteller at dagen etter at fristen for å søke sluttpakker gikk ut, kom ledelsen og pekte ut fire personer som de ga et direkte tilbud om sluttpakker. Disse pakkene skal være bedre enn de som hadde søknadsfrist dagen før. Årsaken til dette skal være fordi ledelsen pekte ut de fire aktuelle.

– Det ble gått runder med disse fire, og da var trusselen om at oppsigelsene kom om dette ikke ble løst.

– Det høres ut som om sluttpakkene ble tildelt under press.

– Ja, klart under press.

Fremtid

Simensen sier at det uansett ikke er sikkert om klubben og dens medlemmer ville vunnet fram i retten. Han forteller at hadde de vært sikre på en seier, ville de også stått imot. Samtidig, sier han, er VGs situasjon som helhet vanskelig og han tror heller ikke det blir lettere i fremtiden.

– Det tærer voldsomt for ansatte å jobbe under slike forutsetninger. Det er klart at mange har gjort seg tanke om hvordan vi skal klare dette. Og VG har ikke gjort det bedre siden forrige runde i 2006.

Klarhet

Personaldirektør Øyvind Næss forteller at ledelsen har vært under et stort press, på grunn av muligheten for at prosessen skulle ende med oppsigelser. Da fristen var ute for å søke pakker, diskuterte ledelsen de forskjellige mulighetene de hadde.

– Vi så på de yngste blant medlemmene i grafisk, som vi mener har de største mulighetene til å få seg en jobb utenfor VG, og ville forsikre oss om at de hadde full forståelse av situasjonen vi var i, sier Næss.

Næss forklarer at det var viktig for ledelsen å få fram budskapet om at alternativet til sluttpakker ville være oppsigelser, samt at sluttpakkene ved en eventuell neste runde ikke ville være like gode som dagens.

– Noen av dem hadde nok ikke tenkt gjennom denne situasjonen skikkelig. Og når de blir stilt overfor valget er jo ikke noen lett situasjon.

Powered by Labrador CMS