Angriper Klassekampen

NTNU-forsker presser Klassekampen 12 år etter at han fikk redaktør til å gå av. Denne gangen med hjelp fra Facebook.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I 1997 startet NTNU-amanuensis Trond Andresen e-postlisten KK-forum som bidro til at daværende redaktør Paul Bjerke ble avsatt som redaktør i Klassekampen. Nå er Andresen i gang igjen, denne gangen på Facebook. Her har han etablert forumet Vi som bryr oss om avisa Klassekampen. I skrivende stund har forumet like over 200 medlemmer som følger Andresens dissekering av innholdet i Klassekampen. En avis han selv er tilknyttet som skribent.

………….

Les intervju med Andresen her.

………….

– Slitsom hakking

»Trond Andresen Klassekampen i dag: for mye om det politiske spillet, for lunken mot EU/EØS.»

– Den hakkingen på redaksjonen er veldig slitsom og unødvendig dersom han ønsker Klassekampen alt godt, svarer Braanen når vi leser opp Andresens ytring.

– Det er dumt å spre så mye negativitet. Det er ikke jeg som styrer dette og han må gjøre nøyaktig som han vil, men jeg er redd han ikke bidrar til å øke Klassekampens opplag og anseelse, sier ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen.

Braanens umiddelbare reaksjon når Journalisten spør hvordan han oppfatter Facebook-initiativet er å si at Trond Andresen er Trond Andresen. Redaktøren legger så til at han har sans for mye av det Andresen står for politisk, men holder også fram den negative stilen Andresen har i forhold til avisen og redaksjonen.

Redaktøren mener at om man er politisk engasjert, må det jo være bedre å diskutere politikk fremfor å gneldre mot landets eneste radikale avis. Braanen sier han trodde denne form for krangel hørte 70-tallet til.

– Isolering

»Trond Andresen: Redaktør Braanen har sendt ut internt skriv til medarbeiderne i avisa med oppfordring om det han kaller «en isoleringsstrategi» mot denne Facebook-gruppa: «vår foreløpige anbefaling og håp er at færrest mulig blir medlem, og at vi ikke legger opp til å diskutere på lista. Så får vi se om denne isoleringsstrategien holder.»

Braanen:

– Jeg har bare redegjort for hva jeg har gjort på den siden. Det er fritt til alle å delta, men jeg mener at vår erfaring med å delta og svare, taler for at vi blir mer og mer involvert og bruker dagen på det fremfor å lage avis. Det er litt overlevelsesstrategi også, vi har korte tidsfrister.

At Andresen også er engasjert som skribent i avisa, vil ikke Braanen blande med NTNU-forskerens forum på Facebook. Heller ikke at Andresens tidligere engasjement bidro til avsettelsen av forgjenger Paul Bjerke.

– Jeg er ikke engstelig, men jeg vet hvor mye negativitet en liten gruppe folk kan mobilisere mot en redaksjon. Tre – fire folk kan få det til å se ut som en bred bevegelse. Jeg frykter ikke for min stilling for øyeblikket, men det er en veldig uheldig måte å diskutere politikk på.

Frafall

Amal Wahab: Sorry folkens – var for rask til å melde meg inn. Men denne gruppa er altså ikke helt hva den skriver at den er. Jeg bryr meg om Klassekampen, men på en slik måte som støtter avisen virkelig. Her er det snakk om det motsatte! Derfor melder jeg meg ut og oppfordrer alle andre som virkelig bryr seg om KK til å gjøre det samme.

Etter det Journalisten blir fortalt fra medarbeidere i Klassekampen som ønsker å være anonyme, er det spesielt politisk avdeling Andresen vil ha bort. Andresen skal være uenig i at Klassekampen har en egen politisk avdeling som dekker det politiske spillet.

En ansatt forteller også at det oppleves som ubehagelig med Andresens nye trekk at man ikke vet hvor hvem det er som støtter ham, heller ikke hvor mange de er, hva slags styrke de har og når det kommer et «angrep».

»Johan Brox: Eg melder meg no ut av denne gruppa. Ikkje av di eg meiner KK-lesarar ikkje skal ha retten til å framlegge ynskjer om endring av avisa, men av di eg vart med på feil premiss. Andresen: Du bør endre namnet og skildringen slik at dei syner kva motivet bak gruppa er, til dømes «Vi som ynskjer ei mer kritisk EU-dekning i Kl… assekampen», «Vi som vil fjerne politikkredaksjonen i Klassekampen» eller «Vi som ynskjer meir klassestoff i Klassekampen». Slik eg ser det er det uredelig å kuppe omgrepet «bryr seg om Klassekampen» til å fremme denne agendaen.»

Vant til kjeft

Redaksjonsklubbens leder Åse Brandvold forteller at det blant klubbens medlemmer er lett hoderisting over Andresens forum. Hun sier medarbeiderne i avisen er vant til å få kjeft og at artiklene deres dissekeres.

– Vi har lesere som krever veldig mye av oss og får mange tilbakemeldinger også. I KK-forumet blir mange av artiklene våre dissekert, så vi er på en måte vant til å bli utsatt for den slags. Det er en del av å jobbe i Klassekampen å få mye kjeft. Så er det opptil hver journalist hvor mye man orker å utsette seg for det, sier klubblederen.

Brandvold forteller at ingen i redaksjonen er særlig oppbrakte over Andresens påfunn og tar det med godt humør. Hun legger til at det er registrert at få er aktive på Facebook-siden, og at den også har få medlemmer. Dessuten, påpeker hun, har Andresen mulighet til å påvirke journalistikken i Klassekampen på andre måter.

– Han er skribent hos også, så han er en del av den store Klassekampenfamilien. Jeg tror ikke vi vil «bli tatt» av ham, han har ikke den innflytelsen over styret. Vi gidder ikke la dette føre til at det blir et dårlig arbeidsmiljø, sier Brandvold.

Hun viser til andre som virkelig bryr seg om Klassekampens ve og vel. I helgen holdt Klassekampens venners julemarked, fra dem kom det nesten 200.000 kroner i støtte til avisen. Penger som blant annet går til reisestipend.

(Les også Journalistens intervju med Andresen)

Powered by Labrador CMS