Bjørgulv Braanen er ansvarlig redaktør i Klassekampen. Foto: Birgit Dannenberg

– Braanen bryter KKs formål

(Leserkommentar): Forbannet på Journalistens oppslag om Klassekampen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalistens nettoppslag i dag om Facebook-gruppa «Vi som bryr oss om avisa Klassekampen» gjør meg svært forbannet.

Oppslaget bygger på et intervju med Trond Andresen og oppfølgingsintervju med redaktør Bjørgulv Braanen, og fokuserer ensidig på Trond Andresens forhold til avisa, framstiller dette som en ego-tripp med vendetta-karakter, som om han skulle være

1) ute etter å ødelegge avisa med dette forumet,

2) eneveldig og alene i denne gruppa.

Gammelt grums

Journalisten graver dessuten opp 13 år gammelt grums fra en tid hvor mye rart kan sies om hva som skjedde i redaksjonen og i forholdet mellom den og avisas aksjonærer og det politiske spillet bak som førte til avsettelsen av Paul Bjerke og innsettelsen av Jon Michelet. Det er ingen, kanskje aller minst Journalistens reporter, som har innsikt nok i dette til å ha monopol på sannheten. Forøvrig er denne koplingen fullstendig uinteressant.

Fakta i saken er at flere av Klassekampens lesere, skribenter og aksjonærer i lengre tid har kjent og uttrykt irritasjon og bekymring over avisas utvikling, prioritering av saker og endring av klasseperspektivet, og ikke minst en del av redaktørens holdninger uttrykt i lederen, noe mange av oss mener er i strid med avisas formålsparagraf. Disse reaksjonene har i stor grad kommet fram på Facebook.

Munnkurv

På avisas debattside 30.11.09 hadde undertegnede et innlegg om dette, og det førte til meningsutveksling mellom folk som er «venner» på Facebook, deriblandt Trond Andresen. Jeg fikk også personlig mail med flere støtterklæringer til mitt syn. Etter en del diskusjon på FB ble det foreslått å danne en gruppe for de som er opptatt av dette. Trond Andresen opprettet den etter noe diskusjon om navnet, og dagen etter kom Braanen med sin anbefaling til redaksjonen om å holde seg unna denne gruppa.

Munnkurv kalles sånt vanligvis. Det var også Braanen selv som, i et innlegg på gruppas «wall», fyrte løs mot Trond Andresen med beskyldninger om at han var ute etter å ødelegge avisa, med henvisninger til at TA var sentral i bråket i 1997, og med tildels grov karakteristikk av ham som person. Dette reagerte naturlig nok mange av oss negativt på. Hvis noen er i ferd med å ødelegge avisas omdømme nå er det redaktøren selv.

Trukket seg

For å unngå videre fokusering på TA og hans eventuelle personlige motiver, har han trukket seg som administrator av gruppa og overlatt ansvaret til meg og Nils Amund Raknerud. Ingen av oss har skulte motiver for dette. Vi er begge svært opptatte av at Klassekampen lenge har vært og er Norges viktigste avis og bør fortsette å være det. Derfor synes vi det er viktig med et forum der folk som bryr seg om avisa kan utveksle meninger om den, ris og ros og tips og anbefalinger.

Det er svært trist at redaktøren vil avskjære sin stab fra å ta del i dette og ta imot de impulser som kommer herfra, spesielt når han mistenkeliggjør våre motiver og fokuserer ensidig på en person. Gruppa har i skrivende stund 250 medlemmer.

Se forøvrig informasjonen om gruppa, som refererer Klassekampens formålsparagraf - verken mer eller mindre.

Mvh

Lillibeth (kirsten Elisabeth) Lunde

mangeårig medlem av NJ.

Powered by Labrador CMS