Espen Egil Hansen. Foto: Birgit Dannenberg

VG Nett slipper kjempebot

Men redaktøren er forundret over måten politiet har opptrådt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På tampen av oktobermåned i fjor ble VG Netts sjefredaktør Espen Egil Hansen bøtelagt av Oslo-politiet fordi nettavisen offentliggjorde navnet på en kvinne som sto tiltalt for kokainsmugling i Bolivia.

Før Hansen ble bøtelagt hadde først Oslo byfogdembete pålagt VG Nett å fjerne navnet, før samme instans slo fast at det var greit å navngi kvinnen.

En knapp måned etter at retten hadde dømt i VG Netts favør, kom boten pålydende 70.000. Begrunnelsen var at Hansen brukte for lang tid på å fjerne navnet på kvinnen.

Straffbart

Torsdag fikk Hansen en delvis og delvis dårlig nyhet. Saken er henlagt av statsadvokaten i Oslo. Dermed forsvinner også boten. Men redaktøren er likevel ikke fornøyd. Hansen viser til at henleggelsen ble gjort på grunn av bevisets stilling, det mener han indikerer at en straffbar handling er begått.

– Politiets opptreden har vært merkverdig og til dels uprofesjonell. De har demonstrert manglende kunnskap om pressens særlige rolle, og jeg mener vi må kunne forvente mer av et moderne politikorps. Jeg er glad for at statsadvokaten trekker forelegget tilbake, men vil likevel velge å klage på vedtaket. Det vil jeg gjøre fordi de har henlagt saken på grunn av bevisets stilling. Det er helt ubegripelig. For de antyder at det er begått et straffbart forhold, men at det ikke er mulig å bevise det. Men alle fakta i saken er på bordet, jeg har forklart meg om alle detaljer, alle beviser er der. Så det gjenstår kun en ting – om det er straffbart eller ikke, sier Hansen.

Tøyer

Vedtaket om henleggelse har Hansen sendt til advokat Cato Schiøtz. Sistnevnte opplever at politiet her tøyer begrepet henleggelse på grunn av bevisets stilling. Schiøtz mener dette er fast praksis fra politiet og vurderer om han på vegne av klient skal klage på vedtaket.

– Her er bevisene tindrende klare på at det ikke er foregått noe straffbart. Vi har ikke vært uenige om dette. Det sier noe om hvordan påtalemyndigheten tøyer dette, sier Schiøtz.

Det har så langt ikke lyktes Journalisten å få statsadvokat Jørgen Maurud i tale.

Ikke galt

Statsadvokat Maurud forteller at henleggelsesbegrunnelsen «bevisets stilling» ikke innebærer noen gradering av eventuell skyld. Begrunnelsen gir ikke uttrykk for annet enn at bevissituasjonen ikke har gitt grunnlag for å følge opp med en straffereaksjon.

– I denne konkrete saken er det blant annet et spørsmål om det kan anses bevist at VG Netts redaktør i det hele tatt unnlot å etterkomme rettens påbud, slik den aktuelle straffebestemmelsen krever. Slik jeg har vurdert saken, har ikke etterforskningen gitt tilstrekkelig svar på dette, sier Maurud.

Powered by Labrador CMS