Odd R. Andersen. Foto: Kathrine Geard

– Det er god fotojournalistikk

LESERKOMMENTAR: APs norske fotosjef liker Årets bilde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bildet er bra det. Er det årets bilde? Jeg vil tro at det finnes ganske mange meninger om det, vanskelig og være bombastisk når man ikke har sett alle alternativene.

Obama i Norge var stort for norske medier. I kampen om å fange øyeblikket som forteller historien om det veldig korte og i manges øyne overfladiske besøket er nok bildet det beste som ble tatt under Obamas opphold, i alle fall av de jeg så.

Provinsielt fint

Valget er utvilsom provinsielt men det er helt fint, da det er årets bildet i Norge og ikke for resten av verden.

I den konteksten er det veldig bra: Presidenten bak skuddsikkert glass, distanse til vertslandet (ikke unikt i Norge det selvsagt) og fanget med litt humor også – det kan se ut som presidenten har fått damebein.

Tilfeldig bilist

Jeg så i en kommentar på nettet at bildet ikke hadde vunnet hvis det ikke hadde vært Obama. Nei, selvsagt ikke.

Vi skal jo tross alt være fotojournalister og tilfeldige bilister er ikke nyheter.

Det er Obama på Norges-besøk. Og hvis man prøver lenge nok kan man sikkert ta et lignende bilde i morgenrushet. Men å fange øyeblikket slik bildet gjør når man ikke kan kontrollere omgivelsene, er en prestasjon i seg selv som gode pressefotografer er flinke til.

Innhold viktigst

Det vil sikkert bli diskusjon om bildet som fotografi. Det er ikke kunst, men Pressefotografenes Klubb kårer årets bilde ut fra journalistiske kriterier så vel som fotgrafiske og jeg mener ganske sterkt at i fotojournalistikken skal innholdet alltid være det viktigste.

De beste pressebildene er de som kombinerer form og innhold. Er Årets bilde god fotografi? Neppe, men god fotojournalistikk er det.

(Odd R. Andersen har tidligere jobbet i Dagbladet. Senere jobbet han i det franske nyhetsbyrået AFP. Andersen er nå fotoredaktør i Associated Press i London.)

 

Her finner du samtlige premierte bilder fra Årets Bilde 2009.

Powered by Labrador CMS