NJ-advokat August Ringvold fraråder signering. Foto: Birgit Dannenberg

Slakter frilanskontrakt

NJ-advokat mener kontrakten Hjemmet Mortensen tilbyr frilanserne er «rå og brutal».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frustrasjonen var til å ta og føle på da frilansere møttes til informasjonsmøte hos Norsk Journalistlag om frilanskontrakter onsdag.

Hjemmet Mortensen (HM) sender for tiden ut en frilanskontrakt NJ-advokat August Ringvold beskriver som «rå og brutal». Signering oppfattes nå som et vilkår og krav for å få mulighet til jobbe for konsernet.

Fraråder signering

Den omstridte kontrakten overdrar alle rettigheter for levert stoff til HM. Frilanserne får verken betalt for gjenbruk av stoff, publisering på andre plattformer eller salg til en tredjepart.

Nestleder Thomas Spence i NJ var tirsdag i møte med HMs ledelse. Direktør Axel Walø ga der uttrykk for at utvikling på nett og viderebruk av stoff er viktig for deres fremtid.

– HM sier det er slutt på at frilanserne kan selge ett produkt flere ganger.

Spence forteller videre at NJ ønsker en slags grunnlov som regulerer videresalg, gjenbruk og forholdet til kildene. De fraråder frilanserne å skrive under på kontrakten.

– Det er mye bedre med ingen avtale i det hele tatt, enn å skrive under på denne, sa advokat Ringvold.

Han pekte blant annet på at HM er en stor aktør og at man ved å akseptere kontrakten også tillater at levert stoff kan brukes i alle de publikasjonene som til enhver tid finnes konsernet.

– Kraftig provoserte

Nestleder Silje Midttun i Frilansjournalistene sier at deres medlemmer er kraftig provosert. De er spesielt opptatt av opphavsretten og gjenbruk av stoff.

– Vi har fått veldig mange henvendelser bare de siste ukene.

HM og Aller er de store oppdragsgiverne for frilanserne, og legger ifølge Midttun et stort press på dem.

– Mange som leverer mye til HM opplever at de får et ultimatum.

Midttun har forståelse for at det kan være vanskelig ikke å signere.

– Men mange er tøffe og sier nei, og ser situasjonen i et langt perspektiv. Hvis mange undertegner kan konsekvensen bli at redaksjonene erstatter de fast ansatte med frilansere som er elendig betalt.

Ifølge Midttun er frilanserne spesielt viktige for ukepressen.

– HM har sagt opp over 100 årsverk, noe som i tillegg til mer press på de fast ansatte gjør dem avhengige av frilansere. Hvis det er mange nok som ikke signerer, vil de slite.

Arbeider videre

NJ har etablert konsernkontakter i Aller og HM som skal bidra til fellesskap mellom frilanserne i ulike konsern. Jeanette Bækkevold og Tone Rise har tatt denne jobben i henholdsvis HM og Aller. Spence berømmer deres arbeid.

– De har brakt kunnskap om situasjonen, som vi ser er blitt mer alvorlig og brutal.

I tillegg til kontraktskravet er honorarene blitt lavere. Under møtet med HM oppmodet NJ til at de ikke utnytter situasjonen og tvinger folk ut av yrket eller til å levere dårligere arbeid, selv om også konsernet har problemer og opplever press fra sine eiere.

Tar gjerne rettssak

HM fortalte at deres mål er at kontrakten skal gjelde for hele konsernet fra topp til bunn.

– Det er ingen tvil om at de var stålharde, sier Spence.

NJ vil nå gi dem en siste mulighet til å endre teksten. Hvis ikke, vil de arbeide videre både politisk og juridisk. NJ vil fortsette å informere, samle flest mulig frilansere og drive opplysning i skole og utdanning. Spence oppfordrer frilanserne til å ta kontakt med NJ om de kommer over en horribel sak.

– Vi vil veldig gjerne føre en rettssak mot HM den dagen det er grunnlag for det.

Powered by Labrador CMS