Thomas Spence, Eva Stabell og Elin Floberghagen på vei til München.

NJ-ledelsen rammet av askekaos

Sitter på buss fra Istanbul til München. Uklart når de ankommer Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På grunn av vulkanutbruddet på Island, så langt unna som det går an å komme i Europa, strandet Norsk Journalistlags leder Elin Floberghagen og nestleder Thomas Spence i Istanbul søndag. Der deltok de på årsmøtet til den europeiske journalistføderasjonen EFJ i helgen.

Som følge av flyforbudet i store deler av Europa var det ikke mulighet å komme seg tilbake til Norge på raskeste vis ved årsmøtets avslutning. EFJ-delegater fra mange europeiske land satt dermed fast i den tyrkiske storbyen.

Øst-Europa-turné

Mandag formiddag befant NJ-toppene seg i Serbia, etter at EFJ ordnet en buss for 25 av delegatene via Bulgaria, Serbia, Ungarn og Østerrike til München.

– Jeg sitter og leser en bok om korstogene. Under andre omstendigheter kunne dette vært en fantastisk tur gjennom Øst-Europa. Men det er trist å sitte 30 timer i en buss til München og ikke vite hvordan vi kommer oss videre derfra til Oslo. For egentlig skulle vi vært hjemme og forberedt forhandlinger med NRK og Mediebedriftenes Landsforening, sier Spence i formiddag.

Strabasiøs natt

På dette tidspunktet sov NJ-leder Floberghagen fortsatt, etter en noe strabasiøs natt. Også landsstyremedlem Eva Stabell, som sitter i styret for Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ, deltok på EFJ-årsmøtet. Hun er på samme buss som Floberghagen og Spence, og rapporterer via SMS om god stemning og mye svart humor om bord.

Det tok tre timer å passere grensen mellom Tyrkia og Bulgaria, og ytterligere én times ventetid for å komme inn i Serbia.

– Vi har hatt en meget lang natt. Vi fikk sovet litt, og nå er det en foreløpig frokost bestående av vann og kjeks, sier Spence.

10.000 per billett

Han forklarer at det gikk fly fra Istanbul til Madrid og Roma. Det var kun noen få billetter, og det ville kostet NJ-delegatene 10.000 kroner hver å komme seg til Roma. De fikk beskjed om at det var fullt kaos der.

– Vi vet ikke om det er flymuligheter til Norge når vi kommer til München, så muligens må vi leie oss en bil der og kjøre til Oslo, sier Spence.

NJ-lederne vet ikke sikkert når de ankommer Norge. Bussen er framme i München natt til tirsdag. De tre er i utgangspunktet ventet til Oslo i løpet av onsdag, dersom det ikke byr seg anledning til å komme seg på et fly fra Tyskland til Norge.

NJ ikke lammet

– Sitter NJs stab paralysert mens leder og nestleder busser gjennom Europa, generalsekretær Jahn-Arne Olsen?

– Overhodet ikke, vi har full kontroll. Men det er selvsagt ikke helt heldig at den politiske ledelsen ikke er til stede, spesielt nå i oppkjøringen til lønns- og tarifforhandlingene. Det er alltid behov for å avklare ting løpende, og det får vi jo ikke gjort nå.

Powered by Labrador CMS