Denne gutten bor på et barnehjem i Vietnam, og er rammet av Agent Orange (gift brukt under Vietnam-krigen). Foto: Thomas Haugersveen

Norsk fotograf blir byråmann

Agence VU’ har sikret seg Thomas Haugersveen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den norske fotografen ble i forrige uke offisielt innlemmet i stallen til det franske fotografbyrået, som VU’ heller kaller seg enn fotobyrå. Det ble startet i 1986 og har navn etter et fransk magasin på 1920-tallet.

Frilansfotografen jobber fra Oslo og er utdannet i Australia, ved Edith Cowan University i Perth.

Hoppet

– Jeg dro dit for å studere journalistikk, sier 30-åringen. – Men så slo det meg som litt dumt å studere journalistikk på engelsk, så jeg hoppet over på grafisk design og foto.

Etter tre år, ga brukbare karakterer Haugersveen mulighet til et fjerde år med foto på masternivå. Han forteller at lærerne er veldig kunstrettet, noe som nok også gjenspeiler seg i bildene som vises fram hos Vu’.

– Hvordan slapp du inn hos franskmennene?

– Jeg traff dem i Perpignan.

Deltakelse på den internasjonale fotofestivalen i Sør-Frankrike førte til en opptaksprosess i byrået. Den startet i september i fjor, og endte med at nordmannen nå har status som «representert».

Marked

Det innebærer at Vu’ promoterer bildene hans utenfor Skandinavia og selger reportasjer mot provisjon. Samtidig regner Haugersveen med at han kan søker råd i byrået i forkant av jobber, og dermed øke markedet sitt gjennom gode valg.

Dermed har karrieren tatt et godt steg etter bare fire-fem år som fotograf på heltid. Haugersveen har solgt reportasjer til de fleste norske magasinene, mener han. Fotografen jobber sammen med ulike journalister, og sper innimellom på med reklamejobber.

Powered by Labrador CMS