Faksimile fra iTromsø.

Arg på avis etter Facebook-oppslag

Teologistudent og redaktør Eirik Junge Eliassen skrev sin mening om Israels bording på Facebook. Det ble førstesideoppslag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da det ble kjent at israelske styrker hadde bordet en hjelpekonvoi på vei til Gaza, reagerte Eirik Junge Eliassen som så mange andre med harme.

På Facebook skrev han at: «Det er reservert et sted innerst i helvete for israelittisk lederskap.» 40 minutter senere fjernet han meldingen fordi han var redd for at noen av hans venner skulle finne den for skarp, ikke fordi mediene kunne finne på å ta den. Men da hadde allerede en «venn» tatt en skjermkopi og sendt den til avisen iTromsø. Det synes ikke Eliassen, som er redaktør i gatemagasinet Virkelig og teologistudent, noe om.

– Jeg tåler dette og står for utsagnet, men jeg ville nok ha uttalt meg offentlig på en annen måte, sier han til Journalisten og legger til: – Jeg var klemt opp i et hjørne av journalisten, der jeg understreket at dette ikke var ment for offentligheten. Allikevel skriver han saken.

Løvetann

Eliassen mener det han skriver på Facebook er av privat karakter og kun angår dem han er venn med der. Han sier at de som er hans venner har fått en slags billett det står tillit på. De som har fått denne «billetten», bør ifølge Eliassen utvise normal folkeskikk.

Han trekker en klar parallell mellom en samtale på Facebook og en samtale ved et kafébord.

– Jeg ville finne det utidig at private meldinger kom ut. Fordi en kilde skal ha et vern, uansett om det gjelder ”den første løvetann” eller i raseri mot den jødiske stat, svarer han på spørsmål om han ville reagert annerledes om meldingen resulterte i et «positivt» oppslag.

Minefelt

Eliassen forklarer at han forstår hvorfor journalisten skrev saken, for, som han selv sier, når en mediekjent nisse eller en av kirkens folk blir forbanna – så er det fantastisk for redaksjonen. Likevel mener han at journalister som arbeider på denne måten, åpner et etisk minefelt for kildene.

– Jeg frykter at det blir mindre trygghet for norske kilder. Norske mediers konkurransesituasjon gjør at vi stadig vandrer i et etisk minefelt. Det er opp til den enkelte redaktør å forvalte fornuften. Facebook vil aldri bli en troverdig kilde, nettopp fordi det kan sammenlignes med å lytte til en samtale ved kafébordet ved siden av, eller avlytte en telefonsamtale.

Som en person med offentlige funksjoner forstår Eliassen at han må tåle litt mer enn andre fra media. Men han står ved at den etiske grensen er overtrådt.

Kirkens mann

Redaktør Jonny Hansen i iTromsø mener det var på sin plass å gjengi Eliassens ytringer på Facebook og siden han er en kommende kirkens mann og redaktøren ikke er en hvilken som helst person i gata.

– Det er interessant at han kommer med ytringer i det jeg kaller det offentlige rom. Selv om det er grenser å gå opp når det gjelder FB, velger jeg å kalle det et massemedium.

Hansen vet ikke om noen av medlemmene i redaksjonen er «venn» med Eliassen, men forklarer at de har fått en utskrift av ytringen.

Massemedium

Eliassens profil er ikke søkbar på nett, og man må være venn for å kunne se hva han ytrer.

– Om han ytret dette ved et kafébord, ville dere da gjengitt det?

– Jeg ser spørsmålet ditt, men i den formen det hadde på profilen hadde det offentlighetens interesse. Det er klart at det er prinsipielt vanskelig område å manøvrere i. Jeg skjønner han har tatt bort ytringen, men slik den var så var den virkelig dagsaktuell.

Hansen legger til at Eliassen gjorde det klart at han står for ytringen da avisen kontaktet ham.

Forsiktig

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund viser til dansk PFU hvor man er kommet til at det i utgangspunktet kan siteres fritt fra åpne profiler dersom det som sies ikke er av en åpenbar privat karakter og berører privatlivets fred.

Kokkvold understreker at han ikke vil ta stilling til om oppslaget er brudd på god presseskikk. Det er PFUs jobb. Generalsekretæren viser til at utvalget mener at man bør be om tillatelse før gjengivelse dersom det er en lukket profil. Selv mener han at dersom en person er kjent, og ytrer seg om politiske spørsmål på en åpen profil må regne med at det kan bli sitert.

iTromsø har kontaktet Eirik Junge Eliassen for kommentar. Han svarer at han mener dette er et utspill av privat karakter, noe avisen også gjengir. Profilen til Eliassen på Facebook er lukket.

– Det må bli opptil hver enkelt redaksjon å vurdere dette. Men er det sagt i affekt bør man være forsiktig med å formidle utspillet.

Powered by Labrador CMS