Faksimile fra VG Nett/Dagbladet/ABC Nyheter.

Usikre på om hvalbilde er ekte

Vet ikke hvem som har tatt det spektakulære bildet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siden onsdag har bildet av en hval som hopper på en seilbåt utenfor Sør-Afrika gått verden rundt. Men ikke alle er sikre på om det spektakulære bildet er ekte. I sin blogg skriver mangeårige pressemann Trond Heggelund at det er flere ting som skurrer. Han viser blant annet til at fotografen ikke er kreditert med navn; at det fortelles at hendelsen er filmet, men ingen har vist noen video. Og i og med at det er en film, hvorfor er der bare to bilder.

Diskutert

Det er det tyske European Photo Agency (EPA) som har kjøpt bildet gjennom kontakter i Sør-Afrika. Ifølge dagredaktør Frank Bengfort er de langt fra sikre på at bildet virkelig er ekte. Så sent som torsdag holdt de redaksjonsmøte hvor ektheten ble drøftet. En periode på onsdag ble det også vurdert om bildet skulle holdes igjen.

– Det stemmer at vi diskuterte dette. Våre kontakter i Sør-Afrika har sjekket bildet for å se om det er manipulert, og har så langt ikke funnet tegn på at det er det, sier Bengfort til Journalisten.

Kun stills

Han understreker at det er viktig for EPA å være sikre på om bilder er ekte, og da særlig dette ene bildet.

– I mediene skrives det at hendelsen ble filmet. Har dere sett filmen?

– Nei. Vi har kun de to bildene som har gått ut fra oss, forklarer redaktøren.

Videre forteller han at deres mann i Sør-Afrika nå er i kontakt med båtfirmaet som hadde leid ut båten til fotografen. Ifølge Bengfort er det usikkert hvem som faktisk har tatt bilde da mannen angivelig er turist og har forlatt landet allerede.

– Har dere kjøpt bilde fra samme kilde tidligere?

– Nei. Ikke det jeg kjenner til.

– Og dere er usikre på at det er ekte?

– Ja, jeg kan ikke si at vi kan stille oss hundre prosent bak det.

Herregud

Joachim Ekely ved Akvariet i Bergen blir overrasket når han ser bildet. Først lurer han på hva kapteinen har fått i seg. For mens hvalen henger i lufta på hans side, står mannen bak roret og stirrer rett fram.

– Han ser rett fram, herregud! Du hadde hørt den komme. Det ser rart ut. Du hadde hoppet over bord eller kastet et skråblikk mot den. Det ville jeg gjort, sier han

Ekeli som arbeider som dyrepasser understreker at han ikke er hvalekspert. Han forklarer at selv om det er en veldig spesiell hendelse, så kan hvaler hoppe slik. Men han betviler at den hoppet for å ta noe, og sier det ikke er naturlig at slikt skjer.

– Men verden er stor og mye kan skje.

Powered by Labrador CMS