Lars Helle. Foto: Birgit Dannenberg.

Kan komme flere nettsteder for varslere

Lars Helle tror at etablerte mediehus kan komme på banen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Wikileaks grunnlegger Julian Assange besøkte Skup tidligere i år, gjorde han det klart at nettstedet vil overleve i tiden fremover, selv om enkelte myndigheter planla å hacke lekkasjenettstedet.

– Spørsmålet er om vi har ressursene til å gå gjennom alle dokumentene vi mottar og få dem publisert på en slik måte at de gir mening. Forutsetningen er at vi overlever de uunngåelige rettslige og politiske angrepene. Dess større ressurser vi har, desto større muligheter har vi til å komme oss gjennom slike prosesser, sa han den gang.

Assange får støtte fra norske redaktører. Wikileaks har befestet sin posisjon, men det kan være at det kommer utfordrere.

Nye aktører

Dagbladets sjefredaktør Lars Helle tror at det vil komme flere aktører som vil hjelpe varslere med å spre informasjon.

– De har jo unektelig fått et gjennombrudd, ikke minst på troverdighetsfronten. Det har bevist et det fins nye kanaler for varslere. Vi vil få flere slike saker, men om det blir gjennom Wikileaks eller andre, er et spørsmål. Her vil det utvilsomt komme andre aktører og de etablerte mediehusene vil nok også legge hodene i bøt for å få innpass her.

Helle utdyper at det i den digitale medieverden er betydelig flere aktører enn i den tradisjonelle og viser til at Facebook er blitt en referanse for de tradisjonelle mediene.

Han tror at etablerte mediehus kan komme til å skape arenaer hvor varslere kan slippe til.

– Ingen vil sitte rolig.

Mulighet

– Wikileaks er en både en mulighet og utfordring. De har et godt rykte og får derfor hemmelige dokumenter og informasjon som ingen andre får tak i. Men det er et problem at vi ikke har noen mulighet til å komme i kontakt med de anonyme kildene som har bidratt med dokumentene/informasjonen, og jeg ville ha følt meg langt tryggere hvis det hadde vært tilfelle, sier nyhetsredaktør Stein Bjøntegård i NRK.

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther mener at nettstedet lever på et farlig balansepunkt.

– Det er en stor journalistisk prestasjon å få tak i videoene og dokumentene. Denne rollen som vaktbikkje for verdens eneste supermakt skal de ha ros for. Å konsekvent publisere alt materiale rått uten redigering er derimot ikke journalistikk. Tvert imot kan det på et tidspunkt få utilsiktede og alvorlige konsekvenser for tredjepart, sier han.

Powered by Labrador CMS