Hardangerfjorden, sett fra Bruravik. Foto: Espen Moe.

Monsterbruk av master

Nei, begrepet er ikke nytt, men i år eksploderte bruken av monstermaster i norske medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge VG onsdag sto Den Norske Turistforening (DNT) og Kristin Krohn Devold bak begrepet monstermaster. Devold forteller at de innførte begrepet allerede i 2007. Men det er ikke helt presist.

Monsteropphav

For et kjapt søk på ordet monstermaster i Retrievers arkivtjeneste viser at Fædrelandsvennen brukte begrepet to år før, da det så ut til at det skulle strekkes en høyspentledning over Bjørnevatn i Valle i Sete. Den gang fryktet man for villreinen, og ikke turistene.

Da DNT tok i bruk begrepet i 2007, formelig eksploderte bruken i mediene. Ifølge søket til Retriever ble ordet brukt 183 ganger det året. Og da var det Nationen på papir som brukte det ivrigst.

Men 2007 var ingenting mot denne sommerens monsteroppslag i norske medier. 466 treff viser det enkle søket.

Monstermester

Har du gjettet hvem det var? Vel, undertegnede tok feil, på topp ligger BA og Nationen, henholdsvis på papir og på nett.

– Gratulerer, Anders Nyland, Bergensavisen er Norgesmester i bruken av monstermaster. Faktisk står dere for nesten ti prosent av alle treff i basen.

– He-he, hva du vet. Alle saker som skaper så mye entusiasme og engasjement og setter i sving mange følelser og debatt er verdifulle for alle aviser. Det har denne saken gjort, og i så måte har den vært verdifull for oss. Vi opplever at det blir god avis av det, og at det har vært viktig sak samfunnsmessig, sier redaktøren.

Monsterdebatt

Han mener miljøvern, sentrum mot periferi og sentrale myndigheter som overkjører lokaldemokratiet, nødvendigvis vil gi mange treff i slike søk. Han tror ikke begrepet har sittet løst på desken, og viser til at det har vært en heftig debatt om saken.

– Men det er ikke noen hemmelighet at BA er tabloid og at dette er et godt tabloid ord.

– Er det noen monstre du har savnet i sommer?

– He he. Ikke som jeg kommer på i farten.

Powered by Labrador CMS