Nestleder Richard Aune i NRKJ. Foto: Birgit Dannenberg

Kvalitetssmell i NRK

Betydelig dårligere resultat enn resten av journalistbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TNS Gallup har på vegne av Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag gjennomført en egen kvalitetsundersøkelse på linje med NJs kvalitetsundersøkelse. Det står ikke så godt til med den lisensfinansierte journalistikken, skal man tro resultatet av spørreundersøkelsen.

Færre

Her er noen enkeltfunn som er gjort:

* Mens gjennomsnittsjournalisten i Norge produserer 11 saker i løpet av en arbeidsuke, er tallet for NRK nede i 9,3 saker. Marienlyst er den av NRKs tre divisjoner (distrikt og Sami) som har lavest produksjon med 7,3 saker. I motsatt ende er distriktsdivisjonen med 11,3 saker.

* Journalistene i NRK lager også færre saker basert på egne ideer og kilder enn snittet på 47 prosent av journaliststanden. I NRK er tilsvarende tall 42 prosent.

* 9,2 prosent av NRKs redaksjonelle produkter mangler opplysninger fra vesentlige og relevante kilder. Det er bedre enn den øvrige journaliststanden hvor 12,8 prosent av innholdet har slike mangler.

* I journaliststanden i Norge oppleves 4,4 prosent av det journalistiske innholdet de har levert som i strid med Vær varsom-plakaten, i NRK er tilsvarende tall 5,3 prosent.

* Mens hver fjerde norske journalist mener det redaksjonelle innholdet har økt, samtidig som redaksjonen er nedbemannet, mener annenhver NRK-journalist det samme.

Skuffende

Nestleder Richard Aune i NRKJ sier til Journalisten at de ble skremt over de store forskjellene mellom NRKs distriktskontorer og den samlede journaliststanden. Han mener brukerne av NRK må kunne forvente at de får kvalitet, men at undersøkelsen viser at det ikke alltid stemmer.

– Vi tror det har med arbeidsbetingelsene å gjøre. Det er jo ofte de samme stedene som sier de har altfor mye å gjøre. Undersøkelsen avdekker også at det her produseres langt mer enn pr. årsverk, sammenlignet med de andre divisjonene. De siste årene har det blitt satset mye på nettet ved distriktskontorene, uten økte journalistiske ressurser. Nå ser vi resultatet, forteller han.

At medlemmene i NRKJ opplever at hver tjuende sak de leverer bryter Vær varsom-plakaten, mener Aune er forstemmende. Han understreker samtidig at resultatene varierer fra de forskjellige avdelingene.

– Vi skulle svært gjerne sett at resultatet var bedre. Men nyhetsavdelingen som blant annet Dagsnytt og Dagsrevyen sorterer i, har gode resultater, mens i enkelte andre avdelinger oppgir medarbeiderne at en skremmende høy andel av det de leverer er i strid med Vær varsom-plakaten.

Powered by Labrador CMS