Foto: Martin Huseby Jensen

– Ikke av frykt for sikkerhet

Jan O. Henriksen i ny tegnestrid. Adressas redaktør forklarer hvorfor tegningen ble stanset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Adresseavisen makulerte før helgen bilaget Uke-Adressa. 90.000 bilag ble skrotet på grunn av et bidrag fra avisas kjente tegner Jan O. Henriksen, forteller NRK.no.

Noen kommentatorer har allerede fremholdt at selvsensuren må skyldes frykt for islamistisk terror. Sjefredaktør Arne Blix ønsket ikke å kommentere inngrepet i morges, men Journalisten har nå fått ham i tale.

Begrunner ikke

– Hvorfor trakk dere Jan O.s tegning?

– Jeg vil ikke begrunne hvorfor denne tegningen er trukket. Det ville på en måte være å gjengi den etter at vi bestemte ikke å publisere, sier Blix.

– Vi har interne prosesser om avisas innhold helt til den foreligger fra trykkeriet. Underveis tar vi beslutninger om hva vi skal og ikke skal publisere. Sånn sett er det ikke noe annerledes her.

– Selv om 90.000 innstikk ble makulert?

– Nei, egentlig ikke. Det er en del av våre interne kontrollrutiner, selv om vi normalt stopper litt før og kanskje helst skulle gjort det i dette tilfellet.

– Og hva var grunnen?

– Jeg ønsker som sagt ikke å beskrive tegningen. Men den kunne misforstås og bli oppfattet som en provokasjon. Adresseavisen publiserer ikke noe for å vise at vi kan eller tør, eller for å provosere.

Ikke sikkerhet

– Jan O. sier at han har tegnet den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard?

– Da er det vel det.

Til NRK Trøndelag sier Henriksen at han tegnet den omstridte dansken med en av hans Muhammed-karikaturer i hånden. Han kaller tegningen ufarlig og forteller at den ble godtatt av redaksjonen, men aksepterer omgjørelsen som uproblematisk. Tegneren antar at sikkerhetshensyn spilte en sentral rolle, men det benekter Blix.

– Sikkerhet var ikke en del av vurderingen, siden vi allerede var kommet til at tegningen kunne oppfattes eller framstilles som en provokasjon, noe Adresseavisen ikke ønsker.

Hardt vær før

I 2008 trykket Adressa en Jan O.-tegning av en muslim med bombebelte og nakent underliv. TV 2s reporter Fredrik Græsvik reagerte kraftig via bloggposten «Forsøker norske redaktører å få meg drept?». Sjefredaktør Arne Blix framholdt at karikaturen viste en terrorist, ikke profeten Muhammed, en forklaring Abid Raja ikke godtok.

– Jeg sto for den tegningen da og står for den i ettertid. Nettopp fordi den viser en terrorist, ikke profeten Muhammed.

– Gikk den siste tegningen lengre?

– Du forsøker stadig å få meg til å beskrive en tegning vi ikke har trykket. Det ønsker jeg ikke.

Powered by Labrador CMS