Ekstra Bladet fikk smekk

Ikke greit å gjengi fra Facebookprofiler i Danmark, vedtok danske PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I sommer kalte Knud Løkke Rasmussen storebrors politiske motstandere for idioter på Facebook. Når storebror er Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, går ikke det upåaktet hen. Den danske tabloiden Ekstra Bladet tok tak i utsagnene fra Løkke Rasmussens lukkede profil.

– Vil sådan set hellere æde pigtråd og pisse glasskår end kalde soc’ernes skrigeskinke for min ven’, skrev statsministerens bror om sosialdemokrat-toppen Mette Frederiksen, og ble gjengitt av Ekstra Bladet.

Det medførte at han klaget avisen inn for Pressenævnet (danske PFU) for artikkelen og for forsiden på avisen som slo fast at han drev krig mot brorens politiske motstandere på Facebook. Knud Løkke Rasmussen viste til at hans profil i det sosiale mediet er en lukket profil, og det som han skrev der ikke skal gjengis.

Kritikk

I Norge besluttet PFU at det var greit at iTromsø gjenga ytringer fra Eirik Junge Eliassens lukkede Facebookprofil fordi han var en fremtredende person i lokalsamfunnet i Tromsø, og fordi han hadde en stor venneskare hvor det også var flere journalister.

VIDEO: Se behandlingen av Eliassens klage her.

Les også: Advarer mot regler.

En krets for meg selv.

Kan bruke Facebookbilder.

Danske Pressenævnet har tidligere gjort det klart at det er greit å sitere fra åpne profiler på Facebook, mens de lukkede må ha allmenn interesse for å gjengis. Det mener de Knud Løkke Rasmussens profil og utsagn ikke kvalifiserte til.

– Pressenævnet finner at klagerens kommentar på sin lukkede Facebookprofil om blant andre opposisjonspolitikere ikke har en allmenn interesse eller nyhetsverdi som gir grunnlag for å fravike utgangspunktet, og å offentliggjøre kommentarene uten samtykke fra klager, heter det i uttalelsen fra utvalget som kritiserer Ekstra Bladet for publikasjonen.

Alvor

Sjefredaktør for nettavisen til Ekstra Bladet, Geir Terje Ruud, sier til Journalisten at avisen tar uttalelsen med alvor, men er ikke nødvendigvis enig i kjennelsen.

– I denne spesielle historien har jeg problemer med å se hva vi har gjort galt. Jeg synes at en person som søker offentlighet ved å publisere oppsiktsvekkende meninger til mange hundre venner, mange av dem i medie- og kommunikasjonsbransjen, må tåle at dette videreformidles, skriver Ruud i en epost.

Sjefredaktøren mener avgjørelsen minner litt om at mediene skulle forbys å videreformidle det en kjent person sier til noen hundre mennesker på Rådhuspladsen.

– Eller i hvert fall til noen hundre mennesker på et lukket arrangement.

Forskjellig

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund forteller at han vil orientere PFUs medlemmer om kjennelsen når de samles til møte neste uke. Han sier at det er klart at kjennelsen vil være noe også utvalget skjeler til.

Så langt har PFU vært innom to klager som går på medienes innhenting av informasjon fra Facebook. I Danmark er det snakk om et par, det samme er situasjonen i England.

Kokkvold er usikker på om Løkke Rasmussen ville fått medhold i PFU. Han mener det uansett er forskjeller mellom Eliassen og Løkke Rasmussen siden førstnevnte er en offentlig person.

– Løkkes bror er ikke det. Han er statsministerens bror, ikke noe mer. Jeg er ikke sikker på om norske PFU ville kommet til en annen konklusjon enn det danske, sier han og legger til at han er usikker på hva utvalget i det danske tilfellet ville vektlagt. Knud Løkke Rasmussen er tidligere journalist som nå er blitt pr-operatør.

Powered by Labrador CMS