Pål Hansen i NRK har fått varsel om flere pålegg fra Arbeidstilsynet. Foto: Jan Jørg Tomstad.

NRK fikk kritikk og varsel om pålegg

Sjefen er tidligere NJ-topp, men Arbeidstilsynet fant mye å sette fingeren på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I september fikk NRK Troms og Finnmark besøk av Arbeidstilsynet som gjennomførte en varslet kontroll i anledning satsingen «Arbeid for helse». Tilsynet fant flere ting å påpeke i bedriften, og sendte ett varsel om pålegg.

Påleggsvarslene

Blant tingene tilsynet reagerte på og varslet NRK pålegg om var å kartlegge opplæringsbehovet for teknisk utstyr blant de ansatte. Flere tilsynet var i dialog med fortalte at de ikke hadde fått nødvendig opplæring på teknisk utstyr på forhånd, men at det likevel var forventet at de behersket utstyret.

DK-sjef Pål Hansen kan også få pålegg om å bedre rutiner i overtidsbruken. Det kom fram av undersøkelsen at det ved ett enkelt tilfelle var blitt jobbet 95 timer overtid over fire uker. Arbeidsmiljølovens paragraf 10–6 setter grensen til 25 timer over fire sammenhengende uker, men dette kan utvides til 40 dersom det foreligger skriftlig avtale. Noe det ikke gjør i dette tilfellet.

Undersøkelsen viser videre at de ansatte har høyt arbeids- og tidspress. De ansatte reagerer på at det er stadige, og daglige, endringer på vaktplanene, noe som ifølge tilsynet fører til negativt stress.

Fakta

Verneombud Kristine Østvold i NRK Tromsø sier hun ikke faller av stolen når Arbeidstilsynet påpeker at det er stress i en mediebedrift. Hun forteller at ledelsen jobber med å rette opp i forholdene tilsynet påpekte i sin rapport. Østvold viser til at NRK har et gjennomarbeidet system som ledelsen følger i sitt videre arbeid.

Østvold ønsker ikke å koble overtidsbruken og brudd på arbeidsmiljøloven til det forholdet at DK-sjef Pål Hanssen er tidligere leder i NRKJ.

– Vi forholder oss til fakta og dette må ledelsen gripe fatt i. Det er selvfølgelig beklagelig at det er begått brudd på arbeidsmiljøloven, men vi griper fatt i det og får det på stell.

Østvold understreker at flere av forholdene tilsynet påpekte, slik som negativ stress og uro som følge av stadige endringer i vaktplanen, arbeidet ledelsen med også før tilsynets besøk. Hun sier at NRK Troms og Finnmark er en stor bedrift som ikke snur på en femøring.

Verneombudet sier det er for tidlig å slå fast om ledelsen faktisk har fått bedring på overtidsbruken, men forteller at hun opplever at de har tatt mye av det tilsynet påpeker til etterretning, selv om de er uenig i noe av det.

Uenig

Blant tingene Pål Hansen er uenig i, er tilsynets påpakning for mangelfull evaluering av de ansattes arbeid. Han viser til at produksjonen evalueres både på morgen- og overleveringsmøte. Samt at riksprogrammer vurderes både før og etter sending.

Hansen har derfor bedt om en forklaring og reservert seg fra konklusjonen om at evalueringen er så mangelfull at den kan defineres som et arbeidsmiljøproblem. Han viser også til at det ikke er kommet noe varsel om pålegg på dette området.

At det er tidspress i en nyhetsorganisasjon, overrasker ikke. NRK Troms og Finnmark har bedt tilsynet fortelle hva som skal kartlegges for å få bukt med dette. Samtidig ber man Arbeidstilsynet avklare om det mener tidspresset skaper problemer i arbeidsmiljøet, eller om det er utfordringer rundt tidspresset i hele mediehuset.

Når det gjelder overtidsbruken, og tilfellet med 95 timer, slår Hansen fast at det ikke er akseptabelt. Han legger til at tilsynet ikke har tatt høyde for at loven definerer overtid først når 40 timers uke er passert.

Verktøy

DK-sjefen sier at det arbeides med å få på plass et nytt verktøy som kan fange opp overtidsbruken. For, som han sier, overtid summeres som regel opp en gang i måneden når lønningene kjøres, derfor kommer man bakpå i forhold til den daglige oversikt.

– Men det er en utfordring når det går et ras i Lyngen, vi skal dekke det skikkelig journalistisk og samtidig holde oss innenfor loven. Vi rykket ut i Lyngen med flere folk enn noensinne. Vi må lage oss et system som gjør at vi takler slikt, og samtidig klarer det daglige arbeidet.

Powered by Labrador CMS