NJ-nestleder Thomas Spence. Foto: Birgit Dannenberg

– Aller signaliserer velvilje

NJ håper på endringer i frilanskontrakten etter møtet med konsernet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) møtte mandag ledelsen i Aller Media for å protestere mot konsernets nye frilanskontrakt. Kontrakten er omstridt fordi den overdrar rettighetene til frilansernes materiale til konsernet, som kan publisere på alle plattformer og selge materialet videre uten vederlag.

– Konstruktiv samtale

Ifølge nestleder Thomas Spence i NJ kan møtet ha båret frukter.

– De var villige til å høre på våre innvendinger og signaliserte vilje til å endre deler av avtalen.

Administrerende direktør Roger Hansen i Aller oppfattet samtalen med NJs representanter som konstruktiv.

– Begge parter fikk utdypet sine synspunkter, og til en viss grad ryddet opp i misforståelser – som det er mange av i debatten som foregår.

Nytt forslag

Under møtet fortalte Aller om bakgrunnen for de nye vilkårene, en tøff situasjon med fallende opplag og inntektssvikt.

– De sier blader går med underskudd og at de må gjøre grep for at ikke både frilansere og fast ansatte skal miste jobben.

Spence sier de har forståelse for at Aller må se på sin organisasjon, men ikke kan akseptere at det går ut over frilansernes opphavsrettigheter.

Nå skal NJ bruke et par uker på å lage forslag til ny avtale, før de møter ledelsen i Aller igjen.

– Vi skal skrive ned vår kritikk og forslag til en balansert avtale som tar hensyn til begge parters behov.

– Press

NJ møtte tidligere i år Hjemmet Mortensen, som har sendt ut en lignende avtale til frilanserne. HM har ikke endret sine vilkår, og frilansjournalistene demonstrerte fredag utenfor deres lokaler i Nydalen. Spence mener Allers kontrakt «om mulig er enda verre» enn Hjemmet Mortensens, fordi den også omfatter bokutgivelser. NJ fraråder frilanserne å skrive under avtalen, men likevel har, ifølge Aller, en god del undertegnet.

– Vi reagerer på at frilanserne opplever press for å signere kontrakten.

Allmøte

Administrerende direktør Roger Hansen, forlagssjef Ellen Arnstad, HR-direktør Joril Brunvoll og MBL-advokat Pernille Børset stilte for oppdragsgiverne under møtet mandag.

NJ var representert ved nestleder Thomas Spence, leder i Frilansjournalistene Jørn Wad, tillitsvalgte Ingunn Nordli og Tone Rudberg og advokat August Ringvold.

Onsdag blir det allmøte hos NJ for frilansere som leverer til Hjemmet Mortensen og Aller. Spence og NJ-advokat August Ringvold deltar.

Powered by Labrador CMS