Edda Media-direktør og nestleder i MBLs styre, Stig Finslo, nevnes av flere sentrale personer i bransjen som en aktuell kandidat som ny toppsjef i MBL. Foto: Kathrine Geard

Hysj-hysj om ny MBL-sjef

Hemmelighetskremmeri rundt en av de viktigste stillingene i norsk mediebransje. Her er navnene det snakkes om.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, Arvid Sand (64), varslet i høst at han ønsker å gå over til en annen stilling i organisasjonen. Stillingen ble utlyst i november, med søknadsfrist 5. desember.

MBL har fått inn drøyt 20 søknader til toppjobben, men organisasjonen er taus om hvem som har søkt. Flere sentrale personer i bransjen nevner Stig Finslo, Edda Media-direktør og nestleder i MBLs styre, som en aktuell kandidat. I tillegg bekrefter en intern søker, fagsjef Bjørn Wisted, at han står på lista.

Utleverer ikke navnene

Lederen av MBLs hovedstyre, Are Stokstad, svarer nei på Journalisten.nos forespørsel om å få utlevert søknadslisten.

– Nei, den offentliggjør vi ikke. Dette er en jobb der vi jakter på de beste kandidatene, og derfor har vi valgt å ikke offentliggjøre hvem som søker.

– Hvem har avgjort det?

– Det har jeg gjort, i samråd med ansettelsesutvalget.

– Men er ikke dette en bransje der det bør være størst mulig åpenhet?

– Jo, men vi har likevel valgt å ikke offentliggjøre navnene. Vi har heller ikke orientert aktuelle kandidater om at det kunne bli aktuelt å gjøre det. Det jeg kan si er at det er stor interesse for stillingen. Vi har drøyt 20 søkere, og det er mange spennende kandidater blant dem. Jeg regner med at vi lander prosessen i løpet av januar eller februar, sier Stokstad.

«Et åpent samfunn»

I annonsen for den ledige direktørstillingen i MBL heter det blant annet:

«MBL skal bidra til å styrke og verne ytringsfriheten, pressefriheten og informasjonsfriheten som grunnleggende verdier i et demokratisk og åpent samfunn.» Men åpenheten strekker seg åpenbart ikke så langt som til rekruttering av ny MBL-sjef.

Søknadsprosessen skjer ved hjelp av rekrutteringsfirmaet De4 Search & Consulting. I utlysningsteksten understreker firmaet konfidensialiteten:

«Alle henvendelser behandles konfidensielt, i første omgang også overfor oppdragsgiver om ønskelig.»

Bekrefter at han har søkt

– Jeg kan bekrefte at jeg har søkt. Dette er en svært interessant stilling, i en utrolig spennende tid for mediebransjen, sier Bjørn Wisted (49).

Han har arbeidet i MBL og forløperen Norske Avisers Landsforening siden 1995. Wisted har siden 2003 hatt stillingen som fagsjef for næringspolitikk, mens han tidligere var utreder, administrasjonssjef, informasjonssjef og bransjesjef med ansvar for alt bransjerelatert arbeid. Han har mindre erfaring fra tarifforhandlinger.

– Hvis jeg skulle bli direktør vil det ikke være på grunn av forhandlingserfaring innenfor tariffområdet, sier Wisted, som er cand.polit. med hovedfag i statsvitenskap.

– Ingen kommentar

– Det har jeg ingen kommentar til, er svaret fra Stig Finslo (56), på spørsmål om han har søkt eller er interessert i jobben som MBL-direktør.

Finslo jobbet i Vårt Land fra 1980 til 1989, som journalist, redaksjonssekretær og nyhetsredaktør. Deretter var han redaktør av Programbladet, før han ble ansatt som assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening i 1991. I 2003 gikk Finslo over til ledelsen av Orkla Media, og siden 2006 har han vært direktør i Edda Media med ansvar for blant annet utgiverspørsmål. Finslo er nestleder i MBLs hovedstyre, og har universitetsutdannelse innen politikk og religion.

Wisted og Finslo står muligens mot hverandre som aktuelle kandidater til toppjobben i MBL. 10. juli i år sto de derimot sammen, da de publiserte en felles kronikk i Aftenposten: «Et grenseløst NRK?», der tok de til orde for å avgrense NRKs rolle på nettet.

Har ikke søkt

Turid Birkeland og Henrik Munthe er to andre navn som har vært nevnt i sammenheng med den ledige jobben på toppen av MBL. Begge avkrefter overfor Journalisten.no at de har søkt.

Birkeland er tidligere kulturminister, kultursjef i NRK og journalist, og har siden 2008 jobbet som seniorrådgiver i Telenor. Munthe var fagsjef og advokat i MBL i en årrekke, men sluttet nylig og gikk over til moderorganisasjonen Næringslivets Hovedorganisasjon.

Powered by Labrador CMS