Frykter å bli stående alene

BERGEN/VOSS (Journalisten): – Hvem skal ta seg av oss?, spør klubbleder Brynhild Sigbjørnsdotter Steine i Hordaland.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det ligger an til store endringer på eiersiden i norsk medieverden. Schibsted vil sluke hele Media Norge, A-pressen sikler på Edda Media, og halve Polaris er til salgs (se side 18).

Hordaland, den frittstående avisa på Voss, befinner seg i skyggen av det store spillet om medieeierskap. Lederen av redaksjonsklubben frykter at de 12 medlemmene, i likhet med kolleger i andre konsernuavhengige redaksjoner, skal havne i et vakuum. Steine er skeptisk til forslag om at Norsk Journalistlag skal slå sammen lokallag og spisse tillitsvalgtapparatet sitt inn mot utviklingen i de store konsernene.

– Jeg er urolig for at vi skal stå enda mer alene i det framtidige NJ-systemet. Jeg er redd for at de store konsernene skal styre debatten, at NJ blir en konsernfagforening og at vi må ta til takke med det de har bestemt, sier hun.

Dragkamp

Bakgrunnen er den pågående dragkampen mellom de 20 lokallagene og de fem forholdsvis nye konsernlagene i NJ, et tema som blir sentralt på landsmøtet i slutten av mai. Konsernlagene har fått gradvis økt innflytelse i NJ, både i løpende fagligpolitiske saker og i tariffsammenheng.

Enkelte lokallag fungerer heller dårlig, og tanken om å legge ned eller slå sammen noen av dem, er luftet. Skal vi tro signalene fra NJs interne organisasjonsutvalg, som er satt til å røske opp i systemet, ligger det an til at konsernlagene får mer formell makt og innflytelse. Derfor frykter Steine at journalistene i Hordaland, som ikke er underlagt noen av mediekonsernene, skal havne i bakleksa.

Innstillingen fra organisasjonsutvalget er ventet 1. februar.

Konsernlag

Ti redaksjoner i fylket var representert da Bergen Journalistlag inviterte til tillitsråd 18. januar. Lokale tillitsvalgte diskuterte både eierskapsutviklingen og hvordan NJ skal tilpasse seg denne. NJ-leder Elin Floberghagen slo fast at NJ skal ha best mulig tillitsvalgte på alle nivåer der det fattes beslutninger.

– Det er en del dobbeltarbeid mellom lokallag og konsernlag. Spørsmålet er hvordan NJ skal bruke pengene sine. Vi har ikke råd til å fortsette som nå, sa Floberghagen.

Hun viste til at NJ har mistet 500 betalende medlemmer, et tap som tilsvarer to millioner kroner i kontingentinntekter. På grunn av høyt aktivitetsnivå planlegger NJ i år å bruke 2,1 millioner kroner mer enn de forventede inntektene på vel 46 millioner kroner.

Kompromisser

Det er både spenning, usikkerhet og skepsis blant NJs lokale tillitsvalgte i forkant av utvalgsinnstillingen. NJs minste lokallag, Haugesund Journalistlag, skal diskutere saken under overskriften «Skal lokallagene begraves?» på sin vinterkonferanse 4.–6. februar.

Arild Berg Karlsen, leder av redaksjonsklubben i Bergens Tidende og medlem av NJs organisasjonsutvalg, forsøkte å dempe uroen på tillitsrådsmøtet i Bergen.

– Utvalget kan bli oppfattet som berget som fødte en mus, i forhold til ønsket om radikale endringer. Vi har kartlagt pengebruk og aktivitet de siste fem årene. Det kan se ut til at det blir en enstemmig innstilling, noe som innebærer en del kompromisser.

Frivillighet

Ifølge Berg Karlsen vil utvalget oppfordre NJs lokallag til å vurdere frivillig sammenslåing. På NJ-landsstyrets bord ligger allerede en søknad fra Oppland Journalistlag om å slå seg sammen med kollegene i Hedmark. Men organisasjonsutvalget innser at denne typen spørsmål har potensial til å ende opp i en intern variant av striden om kommunesammenslåinger.

Utvalget mener også at det kan spares en god del penger på driften av lokallagene. Samtidig ligger det an til en styrking av konsernlagene og deres representasjon i NJs organer.

Endringer til fordel for konsernlagene vil i tilfelle reise spørsmål om hvordan NJ skal sikre de demokratiske rettighetene til medlemsgrupper utenfor konsernene.

Den digitale utviklingen bidrar til at nye, frittstående småredaksjoner vokser fram. Organisasjonsutvalget er klar over faren for at de uavhengige NJ-medlemmene kan føle seg skviset.

Sårbart

– Det er en sårbar gruppe og er den som har opptatt oss mest i utvalget. Vi kommer i stor grad til å ivareta også deres behov. Det kan bli aktuelt å gå inn for å pålegge NJ-sekretariatet å ivareta de frittståendes tariffrettigheter, fortalte Berg Karlsen.

– Skal Oslo ta seg av oss?, spurte Steine, som i tillegg til klubbledervervet i Hordaland også er sekretær for Bergen Journalistlag.

– Ja, i tariffspørsmål, svarte Berg Karlsen.

Avklaring

På møtet understreket Floberghagen behovet for å avklare ansvaret for å organisere eventuelle streiker i framtiden. Selv om tanken er å overføre mer av det løpende tariffansvaret til konsernlagene, mens lokallagene rendyrkes i journalistfaglig retning, ser Berg Karlsen for seg at lokallagene beholder ansvaret for tariffkonferanser og konfliktforberedelser.

Flere av klubblederne på møtet understreket at kampen om eierandeler i norske medier skjer et godt stykke over hodet på dem og deres medlemmer. Ifølge Dagrun Stokke snakker ikke journalistene i Nordhordland, som er heleid av A-pressen, særlig mye om eierskap og organisering av NJs tillitsvalgtapparat. Det faller på henne som klubbleder å forsøke å holde seg oppdatert.

Åpen dør

– Veien til Oslo er kort. Jeg har god erfaring med NJs sekretariat, sier Stokke til Journalisten. Hun er ansatt i avisa Nordhordland på 26. året og har hatt klubbledervervet i lange perioder. Som medarbeider i en liten mediebedrift er hverdagen preget av et evig produksjonspress, men Stokke har tatt seg tid til å delta på tillitsrådet i Bergen.

– Bergen Journalistlag har ikke den nødvendige ekspertise til å takle våre problemsaker. Jeg har alltid opplevd en åpen dør og fått god hjelp hos NJ.

Steine er bekymret for at hennes medlemmer vil få større avstand til NJs fagstab og dermed mindre av den bistanden Stokke snakker om.

– Men heller ikke hos oss er dette noen daglig diskusjon i klubben. Og debatten om Schibsteds overtakelse av Media Norge representerer en helt annen verden for oss. Vi kjenner oss ikke igjen i det, legger hun til.

Lav terskel

Floberghagen oppfordrer Steine og andre i uavhengige redaksjoner til å delta i debatten fram mot landsmøtet.

– NJ skal være til for alle medlemmene. Vi har lav terskel for å hjelpe. Bare ring, er NJ-lederens budskap.

Stokke slår fast at hun føler mest tilknytning til NJs konsernlag i A-pressen, NJA.

– Der snakker de om samme problemer som vi selv opplever. Vi har samme eiere og jobber godt sammen. Men jeg ser også verdien i å være på møter i lokallaget og diskutere faglige saker med kolleger i andre småaviser. Helst vil jeg beholde begge deler, men hvis jeg må velge, så foretrekker jeg NJA, sier Nordhordland-journalisten.

Powered by Labrador CMS