VG viste videoen

Kokkvold mener det ikke er noen grunn til at mediene IKKE skal sende video.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var under aktoratets innledning i saken mot terroristen Anders Behring Breivik i Oslo tingrett at tiltaltes propagandavideo brakte ham til tårer.

De fleste av norske medier valgte å ikke sende videoen selv om den ligger ute på YouTube.

Spektakulært

Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord gjør det klart overfor bransjenettstedet Kampanje at de ikke har ønsket å publisere denne videoen fordi det er ifølge nyhetsredaktøren en presentasjon av manifestet der han selv har hatt full regi.

VG på sin side valgte å publisere videoen på sine nettsider og hentet inn eksperter, deriblant professor i historie Øystein Sørensen.

Det ble et sentralt element i retten i går. Det mest spektakulære som skjedde i retten i går var at han gråt. Vi hentet inn historikere på det og analyserte og dissekerte videoen, sier Torry Pedersen.

I sin blogg skriver tidligere leserombud Terje Angelshaug at han ønsker å vite hva som skjer i rettssalen, og ikke det synsere og journalister mener skjer.

– Mot slutten av formiddagens møte brast nemlig tiltalte i gråt. Det skjedde mens aktor viste retten en propagandafilm Breivik selv hadde laget. Filmen er publisert på YouTube, men norske medier valgte ikke å vise filmen. Selv om aktor mente filmen var nyttig for å illustrere tiltaltes politiske ståsted, hadde mediene funnet ut at den ikke burde videreformidles av dem. Sannsynligvis ut fra den forestilling at de ikke vil drive propaganda for tiltalte, men de bør jo ta hensyn til den sammenhengen filmen blir brukt i. Når den er en del av aktoratets fremstilling, blir det vanskelig å forstå denne formen for selvsensur, skriver Angelshaug.

Kunne vist video

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold sier til Journalisten at han ikke ser noen grunn til at mediene skal frastå å vise videoen.

Han mener Breiviks gråt da han så videoen også synliggjør behovet for å sende terroristens forklaring på TV.

– Det vi så i går er et godt eksempel på hvorfor vi bør få se og høre gjerningsmannen, og ikke bare lese det han sier. Spørsmålet om han er tilregnelig blir mer opplagt når vi kan se ham på fjernsynet.

Kokkvold sier videre at han mener norske journalister mandag viste de er bedre enn sitt rykte. Generalsekretæren mener journalistene viste respekt i retten, og bidro til at den første dagen i saken mot Breivik ikke ble et sirkus.

Powered by Labrador CMS