Konsernsjef Thor Gjermund Eriksen (venstre) har hentet penger fra eierne Telenor ved Erik Nord (midten) og LO ved Jon Hippe. Foto: Martin Huseby Jensen
Konsernsjef Thor Gjermund Eriksen (venstre) har hentet penger fra eierne Telenor ved Erik Nord (midten) og LO ved Jon Hippe. Foto: Martin Huseby Jensen

Fikk 700 mill. av «foreldrene»

LO og Telenor ga A-pressen et ansvarlig lån for å kjøpe Edda.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi har finansiert kjøpet gjennom bidrag fra eierne, og så har vi lånt penger, litt sånn som når du kjøper hus, forklarte konsernsjef Thor Gjermund Eriksen under pressekonferansen om A-pressens kjøp av Edda Media.

Les også: A-pressen kapret Edda Media

               Medietilsynet i dialog med A-pressen

               Edda-kjøp bekreftes

Penger fra eierne

A-pressen har betalt Mecom 1,725 milliarder kroner for Edda Media med dets 36 aviser, gjeldsovertakelse og andre justeringer medregnet. Det innebærer at dersom selskapene slås sammen som de er i dag, vil nye A-pressen ha 88 heleide aviser og 69 nettaviser i porteføljen. I tillegg kommer eierposten i TV 2, i Nettavisen og i Asker og Bærums Budstikke.

Ifølge nestleder Jon Hippe i A-pressens styre har LO, som han selv representerer, og Telenor gitt A-pressen et ansvarlig lån på 700 millioner kroner. Hvor snart disse pengene skal betales tilbake, er avhengig av den økonomiske utviklingen.

Hippe forklarer at dette er lagt opp på en fleksibel måte og derfor også kan komme i form av utbytte.

For styreleder Erik Nord har dagens nyhet vært en lang ferd mot denne løsningen. Han har selv sittet i styret i 11 år, og i løpet av den perioden har diskusjonene rundt et sammenslått Edda/Orkla Media og A-pressen versert flere ganger.

Ville kjøpe hverandre

Til Journalisten presiserer han at fra 2004 har det vært snakk om direkte oppkjøp, og ikke fusjoner.

Jeg husker, det må ha vært i 2006, at daværende konsernsjef Alf Hildrum og jeg møtte daværende Mecom-sjef David Montgomery på Continental. Vi fortalte at vi hadde veldig lyst til å kjøpe Edda, og Montgomery sa at han hadde veldig lyst til å kjøpe A-pressen. Det tok oss 15 minutter å skjønne at begge ville kjøpe hverandre, da brukte vi heller resten av kvelden på å spise en bedre middag, forteller styrelederen.

I august sa en da nytiltrådt Mecomsjef Tom Toumazis at han ikke ville selge Edda Media.

 

– Og dersom du får en telefon fra en av frierne?

– Da tror jeg det handler om å se på mulighetene. De som ringer meg vil få svar, og så vil jeg drøfte det med ledelsen. Alt er mulig, men vi skal ikke til månen. Kommer det muligheter som er gode for våre bedrifter og våre ansatte så må vi utforske dem.

Ny ledergruppe

Telefonen kom ikke lenge etter, ikke bare fra A-pressen, men også fra andre kandidater. Og Mecom ville selge.

Ambisjonen er å få gjennomført fusjonen om et par måneder slik at man kan rasjonalisere driften. Blant annet ved å se på dobbeltfunksjonene på topp, slik som direktørene i konsernledelsen og ledelsen av de forskjellige mediehusene.

Etter det Journalisten kjenner vil det bli satt sammen et lederteam på tvers av de to medieselskapene.

Les også: Opdal: – Blir gjerne med videre

 

 

Powered by Labrador CMS