Per Axel Koch merker seg at Varden og Demokraten legges ut for salg, men vil avvente Medietilsynets behandling. Foto: Thor Nielsen
Per Axel Koch merker seg at Varden og Demokraten legges ut for salg, men vil avvente Medietilsynets behandling. Foto: Thor Nielsen

Avventer Medietilsynets behandling

Polaris Media viser lunken interesse for kun to titler på Østlandet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at A-pressen er villig til å selge Varden i Skien og Demokraten i Fredrikstad for at Konkurransetilsynet skal godkjenne oppkjøpet av Edda Media. Samtidig skal tilsynet være villig til å droppe kravet om at A-pressen også må selge Drammens Tidende og Tønsbergs Blad.

Lunken interesse

Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media sier han tviler på at konsernet er interessert i å kjøpe kun to enkeltstående titler på Østlandet.

– Vi legger til grunn at A-pressen må selge flere aviser, og da får vi se når vi kommer dit. Vi avventer Medietilsynet, sier Koch.

Det han sikter til er at også Medietilsynet har en prosess gående for å godkjenne oppkjøpet i henhold til medieeierskapsloven. Koch mener at prosessene i de to tilsynene ikke kan frikobles. Det til tross for at kjøpsavtalen mellom A-pressen og Edda-selger Mecom kun tar forbehold om Konkurransetilsynets godkjenning.

– Generelt vil jeg si at jeg ikke er overrasket over at det er forhandlinger om en løsning mellom Konkurransetilsynet og A-pressen. At tilsynet har valgt å se bort fra Drammens Tidende og Tønsbergs Blad tar vi til orientering, sier Koch.

– Langt fra over

Men han avventer hva som vil skje videre gjennom sommeren.

– Det er umulig å fristille det fra det som skjer i Fredrikstad, sier Koch, med Medietilsynet i tankene.

Med løsningen A-pressen nå har lagt fram for Konkurransetilsynet sier Koch at A-pressen fremdeles er rundt 13.000 eksemplarer i opplag unna medieeierskapslovens regiongrense på 60 prosent opplagsandel i Vestviken. I Østviken må konsernet ned med rundt 45.000 eksemplarer.

– Demokratens knappe 6.000 eksemplarer er en dråpe i havet.

– Denne saken er langt fra over. A-pressen må selge mye mer. Det er ingen grunn for Medietilsynet til å fravike kravet om regionbestemmelsene. Jeg mener vi må se de to i sammenheng, og vil avvente Medietilsynet.

Som en følge av avtalen mellom A-pressen og Mecom sier Koch dessuten at det kan oppstå en situasjon der A-pressen betaler for Edda Media, men likevel nektes å overta alle avisene av Medietilsynet. 

Ingen kjøperkø

Administrerende direktør Nils Gauslaa i Agderposten sier det kan bli tøft å selge Varden med tanke på konkurransesituasjonen. Han legger til at de ikke har vurdert kjøp av Varden etter at Journalisten skrev om det i begynnelsen av året.

– Det har ikke vært noe sak, men det kan jo bli det nå, sier han.

Gauslaa tviler på at det er noen kø av kjøpere til Skiensavisen, og forteller at de ikke har hatt kontakt med noen av partene.

 

Powered by Labrador CMS