DEBATT:

NTB som regjeringens PR-agent

NTBs formidling av regjeringens pressemeldinger undergraver nyhetsbyråets egen troverdighet.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Om morgenen 21. mai publiserte NTB en sak om Natos generalsekretær Mark Rutte, som skulle besøke Norge dagen etter. I artikkelen gjengir NTB flere sitater av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Omtrent samtidig som NTB publiserte sin sak, la regjeringen ut en pressemelding om Nato-sjefens norgesbesøk på sine nettsider. I pressemeldingen står de samme sitatene av Støre som NTB har publisert.

All øvrig informasjon i NTBs artikkel er også å finne i regjeringens pressemelding.

Likevel står det ingen steder i NTBs artikkel hvor informasjonen og sitatene er hentet fra. For leseren ser det ut som NTB har gjort intervju og research til saken selv. 

Da Forsvarets forum spurte NTB om hvorfor de fremstilte sitatene fra en pressemelding som sitt eget intervju, fikk vi som svar at NTB hadde fått sitater og informasjon i forkant.

«Det er en helt vanlig fremgangsmåte å få sitater fra statsråder tilsendt på epost. Slike sitater vil du finne i de fleste medier», skrev NTBs vakthavende nyhetsleder til Forsvarets forum.

Vanlig NTB-praksis

Det er ikke en praksis jeg kjenner igjen fra redaksjoner jeg har jobbet i. Journalister kan naturligvis sitere kilder som sender sitater på e-post i forbindelse med saker man arbeider med. Det er heller ikke noe galt i å sitere fra pressemeldinger, så lenge kilden er oppgitt.

NTB hadde, i likhet med Forsvarets forum, mottatt pressemeldingen om Ruttes norgesbesøk fra Statsministerens kontor – med sperrefrist – i forkant av publiseringen, og sitert derfra. Og som nevnt: uten å opplyse at sitater og informasjon i saken kom fra pressemeldingen.

Det er ikke journalistikk. Det er ren PR.

Men nyhetslederen i NTB har rett i at dette er vanlig praksis i deres redaksjon. Et eksempel er NTB-saken «Norge kjøper 80 nye panservogner sammen med andre Nato-land» fra 5. juni, der det ikke opplyses at sitater av forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) er hentet fra en pressemelding fra Forsvarsdepartementet.

I saken «Norge kjøper droner til Ukraina for milliarder», publisert 24. juni, får ikke leseren vite at sitatene til Sandvik og Støre kommer fra en pressemelding fra regjeringen.

Undergraver egen troverdighet

NTBs praksis er brudd på Vær varsom-plakatens paragraf 2.3: «Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet.»

Det er også brudd på paragraf 3.1: «Kilden for informasjon skal som hovedregel identifiseres, med mindre det er i konflikt med kildevernet eller hensynet til tredjeperson.» 

Ikke minst er det brudd på paragraf 2.7, der det står «Unngå ukritisk videreformidling av PR-stoff».

For Forsvarets forum, som kunde av NTB, er praksisen svært problematisk. Det er vanskelig for oss å vite om informasjonen i NTBs saker er et resultat av egne journalistiske undersøkelser og oppsøkende virksomhet, eller kun er gjengivelse av pressemeldinger.

Publisering av disse sakene går utover vår egen journalistiske troverdighet. For å sikre at vi ikke trår feil, må vi ettergå NTBs artikler før publisering. Det gir ekstraarbeid. Og det gjør NTBs produkter mindre attraktive.

I de tilfellene der vi og NTB dekker de samme sakene, fremstår NTBs dekning som mer eksklusiv enn vår, når pressemeldinger fremstilles som egne intervjuer.

I et større perspektiv handler det om pressens troverdighet. NTB leverer artikler til små og store redaksjoner over hele Norge. Når NTB ikke forholder seg til grunnleggende presseetiske prinsipper, bidrar det til å underminere samfunnets tillit til redaktørstyrte medier.

Til syvende og sist er praksisen ødeleggende for NTB selv.

Powered by Labrador CMS