Afghansk journalist dødsdømt

UD reagerer på dommen mot ung reporter. Norsk Journalistlag vil betale anken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dødsdommen mot Sayed Perwis Kambakhsh ble avsagt tirsdag. Utenriksdepartementet kaller dødsdommen et stort tilbakeslag for ytringsfriheten, men opplyser at den fortsatt kan ankes.

Kambakhsh er 23 år gammel, journaliststudent og medarbeider i avisa Jahan-e-Naw i den nordafghanske provinsen Balkh. Han ble arrestert 27. oktober.

Betaler anken

Journalistlaget ba fredag utenriksminister Jonas Gahr Støre om å ta dødsdommen opp med Afghanistans president Hamid Karzai. NJ er villig til å betale alle advokatkostnader i en ankesak.

I brevet til Støre skriver NJ at Kambakhsh trolig ikke har hatt advokat under rettssaken mot ham. Anklagen skal ha gått ut på at den unge journalisten lastet ned en artikkel fra nettet og spredde den blant venner, samt at han hadde en bok med anti-islamsk innhold.

Religiøst press

Reportere uten grenser (RUG) meldte tidligere denne uka at mullaenes råd krevde dødsstraff for krenking av islam. RUG fryktet at myndighetene i Afghanistan skulle gi etter for religiøst press, og fikk tilsynelatende rett.

Kambakhsh er bror av den kjente afghanske journalisten Sayed Yaqub Ibrahimi, som har skrevet flere kritiske artikler om lokale krigsherrer for War and Peace Reporting. Komiteen for å beskytte journalister i Washington (CPJ) tror arrestasjonen kan være en skinnmanøver for å tvinge Ibrahimi til taushet.

Flere i fare

Arrestasjonen ble holdt hemmelig mens den unge journalistens kolleger forhandlet med lokale myndigheter og appellerte til president Hamid Karzai om en løslatelse. Mullaenes råd advarte myndighetene i Kabul mot ettergivenhet, skriver RUG.

Organisasjonen, som har sitt hovedkontor i Paris, er også bekymret for skjebnen til Ghows Zalamay, tidligere talsmann for justisdepartementet. Han ble fengslet i november for å ha publisert en oversettelse av Koranen til dari. Flere religiøse ledere i Afghanistan hevder at oversettelsen er u-islamsk og feiltolker koranvers om tigging og utroskap.

Powered by Labrador CMS