Klubbleder Arild Berg Karlsen i Bergens Tidende er bekymret for journalistikken som følge av AFP-nedbemanningen. Foto: Martin Huseby Jensen

Advarer mot AFP-slanking

Halvparten av de over 100 som har takket ja til gavepensjon i Media Norge er redaksjonelle medarbeidere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst fikk ansatte som fyller 62 år i perioden 2012–2014 i Media Norge og VG tilbud om gavepensjon. Schibsted skal kutte bemanningen med mellom 100 og 120 årsverk i VG og Media Norge.

Målet er å spare mellom 70 og 90 millioner kroner i den norske virksomheten.

– Lukrativ ordning

Konserntillitsvalgt Rune Valderhaug i Media Norge sier at gavepensjonen innebærer at de som takker ja får med seg én ekstra årslønn som fordeles på hvert av årene fram til de fyller 67 år.

I tillegg får alle som takket ja innen utgangen av fjoråret med seg 40.000 kroner ekstra i bonus. Også den summen fordeles over årene fram til fylte 67 år.

Fristen for å takke ja til gavepensjonen fra Schibsted går ut 13. januar, men Valderhaug understreker at det også etter denne datoen er mulig å ta ut avtalefestet pensjon (AFP). Men da blir det uten gavepensjonen.

– Etter å ha snakket med tillitsvalgte i Media Norge-avisene er mitt inntrykk at dette er lukrativt tilbud, sier Valderhaug. Han er selv blant dem som har takket ja.

Smertegulv

I Bergens Tidende har 21 av 23 aktuelle ansatte i alle klubber så langt takket ja til det siste tilbudet om gavepensjon, opplyser klubbleder Arild Berg Karlsen. Blant de redaksjonelle medlemmene har ni av ti akseptert tilbudet.

– I årets budsjettet ligger det inne fem nye stillinger. Det er fem av ni ansatte som går ut i år. Det betyr at den reelle nedgangen blir på fire, sier Berg Karlsen.

I tillegg har avisa flere som går på gamle ordninger. De tre neste årene forsvinner 20 redaksjonelle medarbeidere av totalt 140 NJ-medlemmer. Siden nedbemanningen startet i 2009 er antall årsverk i avisa redusert med 130.

– Det har vært en betydelig nedbemanning i avisa, hvorav i underkant av 60 har vært i det redaksjonelle området. Men i dette bildet hører det med at BTV ble nedlagt, noe som utgjør halvparten.

Klubblederen er bekymret for utviklingen og mener at bemanningen er i ferd med å nærme seg et smertegulv.

– Det er grunn til å bekymre seg hvis dette fortsetter. Vi må følge nøye med på hvordan dette påvirker journalistikken. Vi må også se dette i forhold til slitasje på folk.

«Alle» takker ja

Fra Stavanger Aftenblad opplyser klubbleder Finn Våga at fem av åtte i redaksjonen så langt har takket ja til det siste tilbudet.

Også her forsvinner det flere eldre fram til 1. august 2013. Seks personer går av på den gamle AFP-ordningen, og ytterligere tre personer går av med alderspensjon.

 I Fædrelandsvennen opplyser klubbleder Marianne Gauslaa at 15 av 22 aktuelle så langt har takket ja til gavepensjonen i hele mediehuset. Minst fire av dem er redaksjonelle medarbeidere.

Høy akseptgrad i Oslo-avisene

Blant de andre Schibsted-avisene opplyser klubbleder Andreas Nielsen i VG at 23 personer så langt har takket ja til gavepensjon. Det utgjør litt over 70 prosent av dem som fikk tilbudet, og inkluderer alle ansatte.

I Aftenposten var målsettingen å redusere antallet årsverk med minst 30 ansatte. Klubbleder Knut Nygaard sa til Journalisten i september at han trodde avisa ville nå det målet.

Nygaard sier at minst 20 av 28 potensielle journalistkandidater hadde takket ja til tilbudet ved utgangen av fjoråret.

I hele Aftenposten er det 55 personer som har fått tilbudet. Ut fra en akseptgrad på mellom 70 og 80 prosent i de ulike avisene er det grunn til å tro at rundt 40 personer går totalt.

Det endelige svaret på hvor mange som tar AFP-pakke i VG og Media Norge-avisene kommer etter at fristen har endelig utløpt 13. januar.

Powered by Labrador CMS