Da styrtregnet utløste et jordras mistet Hilde Breie hjemmet sitt på Breie utenfor Ål i Hallingdal. Jordmassene som kom ned fra det bratte fjellet bak huset tok med seg alt hun eide. Dagene etter raset brukte hun til å grave etter minner fra sitt gamle liv.

Aftenposten-fotograf vant Årets bilde

Aftenposten med storeslem: Tar hele åtte førstepriser. 

Publisert Sist oppdatert

Fredag kveld ble prisen for Årets bilde i 2023 delt ut på Vika kino. Fotografene i Aftenposten tok med seg hele åtte førstepriser fra årets utdeling. 

Men det var til slutt mångeårig Aftenposten-fotograf Tomm W. Christiansen som stakk av med hovedprisen. 

Vinnerbildet, som også vant prisen for beste nyhetsbilde, er tatt for A-magasinet og viser Hilde Breie fra Ål i Hallingdal som mistet hjemmet sitt da styrtregn utløste et jordras i august i fjor. Dagene etter raset brukte hun til å grave etter minner fra sitt gamle liv. 

Juryens begrunnelse:

En kritisk tilstand som er nydelig fotografert. Det er en stor fortelling som er kommet til vår dørterskel; som ikke bare handler om å dra ut av landet for å dekke klimakrisen. Den angår oss. Det er så viktig at vi gjør jobber som dette, og her har fotografen gitt hendelsen rom til å vokse til noe større. Maleriet hun bærer gir en sterk dobbel mening: Kanskje er det slik landskapet skulle ha sett ut? Vi er imponert over timingen og den klare komposisjonen. Et en gang i livet-øyeblikk.

Dagligliv Norge

1. pris: Stein Bjørge, Aftenposten.

Ekstremværet Hans skaper kaotiske tilstander i dalføret. Evakuerte fra Hallingdal innlosjeres på Storefjell Hotel på Golsfjellet. De rømte fra ras og flomvann og fikk med seg lite. I resepsjonen på hotellet prøver flomrammede å få kontakt med familie som er evakuert andre steder.

Juryens begrunnelse: 

Godt sett! En godt fotografert kombo av hverdagsliv inn i en nyhetshendelse. Det hele fremstår litt tragikomisk, men vi setter latteren fort i halsen.

Portrett

1. pris: Per Kristian Aale, Aftenposten.

De modige.

Putins fiender. President Vladimir Putin har ikke bare startet en krig mot Ukraina, men han har også gått til angrep på alle meningsmotstandere på hjemmebane. Den minste kritikk blir straffet svært hardt, ofte med mange års fengsel. Russland har tatt flere skritt mot et totalitært samfunn de siste par årene. Noen modige russere tør likevel å gjøre motstand. 

Aleksej Venediktov var redaktør for den liberale radiostasjonen Moskvas Ekko i et kvart århundre. Han er bestevenn med noen av Putins nærmeste medarbeidere, men er likevel tydelig i sin kritikk av krigen.

Juryens begrunnelse: 

En krevende oppgave som er utrolig godt og kreativt løst og evner å overraske. Alle bilder er utrolig komponert med fint lys. Selv om portrettene er fra forskjellige miljø, er det er fin tone, en atmosfære, som binder dem sammen. 

Sport nyhet

1. pris: Paal Audestad, Aftenposten.

En stille protest

Da Gianni Infantino ble gjenvalgt som fotballens øverste leder i Kigali 16. mars, var det ingen motkandidater. Avstemning ble erstattet av applaus fra salen. Men Norges fotballpresident Lise Klaveness, og de to andre norske representantene, holdt armene rett ned. Det var en stille protest mot en sport der pengene og diktatorene rår. Klaveness, omgitt av lydige menn, er blant de få som lyser opp i fotballmørket.

Juryens begrunnelse: 

En stille, men klar protest, med nikkedukkene rundt som klapper. Det er kvinnen mot pampeveldet. Dette viser kraften i et stillbilde. Symboltungt, og med et frosset ansiktsuttrykk som sier: Skuffet, men ikke nedkjempet.

Andre vinnere:

  • VG-fotograf Harald Henden ble tildelt Pressefotografens Ærespris. 
  • Vinner av Nyhet utland, var VGs Pontus Höök for «Zombiedopet».
  • Aftenpostens Tomm W. Kristiansen vant også førstepris i kategorien Sport reportasje for serien «Fotballens Mekka». Og han vant førstepris i kategorien Klima og miljø for serien «Siste skrik».
  • Åpen klasse ble vunnet av frilanser Lars Martin Hunstad for bildeserien «In the land of the midnight sun». 
  • Førsteprisen i kategorien Dokumentar Norge gikk til Vårt Lands Erlend Berge for serien «Kjære alle saman».
  • Dokumentar utland ble vunnet av Aftenposten-korrespondent Gina Grieg Riisnæs for fotoserien «Krigens hverdag» med bilder fra Ukraina.
  • Prisen for årets nykommer gikk til student Ingeborg Miriam Aagesen,for bildeserien «Eana». 
  • Mens Ahmed Abu Kmeil, Jebril Abu Kmeil og Mohammed Alayoubi ble Årets videojournalister.
  • Trioen ble også sammen med Eva Marie Bulai vinnerne av kategorien Årets nyhetsvideo. 
  • Årest videoreportasje/dokumentar var laget av NRKs Christian Breidlid.
Powered by Labrador CMS