Inngangen til Skien fengsel. Foto: Rune Mathisen/Wikimedia Commons

Kritikk mot medienes dekning av Breivik-saken

Medienes fascinasjon for massemorderen, konkurranse og billig journalistikk er blant årsakene til den massive dekningen av Breivik-rettssaken, mener journalistikkprofessor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Saken der den terrordømte 37-åringen saksøker staten, er verken ekstraordinært viktig som prøvestein for Norges behandling av innsatte eller spesielt velegnet til å belyse skadevirkningene av isolasjon i fengslet, skriver professor Svein Brurås i en kronikk publisert i NRK og sin egen blogg.

«Mediedekningen av denne saken har et omfang som nesten er på høyde med den opprinnelige straffesaken mot Breivik», skriver Brurås.

SV-nestleder Snorre Valen er også blant dem som kritiserer den store mediedekningen, skriver Nettavisen.

«Dere lager klikkhoreri av et nasjonalt traume», skriver han i et innlegg på Facebook til en skjermdump av en artikkel på Dagbladet.

Stor betydning

Ansvarlig redaktør John Arne Markussen i Dagbladet sier han «ikke har behov for å gå nærmere inn på Snorre Valens tirade».

– Dette er en sak av stor betydning, og den er også viet oppmerksomhet i utlandet. Det er grunnen til at vi også dekker den. Det skulle tatt seg ut om vi lot være, sier han.

Flere medier har publisert forklaringer på dekningen av rettssaken.

NRK skriver at «Dekningen skal være bred og relevant, men ikke for massiv».

«Dekningen er viktig fordi saken sier noe om hvordan Norge som samfunn og rettsstat takler en massemorder. Alle, også Breivik, har krav på noen grunnleggende rettigheter», skriver reportasjeredaktør Anders Børringbo.

Powered by Labrador CMS