Birger Kolsrud Jåsund og Nyhetsmorgen-redaksjonen laget hele sendinga mellom onsdag 20.30 og 6.30 torsdag. Foto: Kristine Lindebø

Streiken tok slutt ved midnatt – torsdag klokka 6.30 gikk han på lufta med en to timers sending

NRK-journalistene jubler over å være tilbake på jobb.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter åtte dager er NRK-streiken over. Torsdag morgen sitter journalistene igjen tett i tett hos Nyhetsdivisjonen på NRK Marienlyst i Oslo, og på formiddagen er trafikken på nett nesten tilbake til normalen.

– Hvem skal vi ha i stolen? Jeg hørte noen foreslå Thor Gjermund og Richard, men blir ikke det litt bakpå?

Nyhetsankrene Rima Iraki og Jarle Roheim Håkonsen diskuterer om streikepartene, henholdsvis kringkastingssjefen og NRKJ-lederen, eller noen andre skal gjeste Dagsrevyen-studio i kveld.

Alt er som før, kanskje med et snev av mer entusiasme enn før streiken. Etter åtte dager som streikende journalister, er det godt for journalister å være tilbake i nyhetstrøkket.

Nyhetsankrene Rima Iraki og Jarle Roheim Håkonsen diskuterer kveldens Dagsrevyen-sending. Foto: Kristine Lindebø

–Det er fantastisk! Jeg jublet da jeg hørte Dagsnytt-bulletinen igjen i dag tidlig. Det har vært ganske absurd å være på utsiden, ikke bare fordi vi ikke kunne lage nyhetssendinger, men jeg bruker jo også tilbudet hele tiden, sier Iraki til Journalisten.

– Verdt å streike for

Det har vært ganske absurd å være på utsiden

Rima Iraki

Ingen av NRK-journalistene visste at streiken ville være over snart, før den offentlige meldinga kom onsdags kveld. I uka som har gått har hun og flere kjent det rykke når det har kommet hastemeldinger. Også Tom Nilssen, som er programleder for NRK Direkte denne morgenen.

– Det kan være litt vanskelig når man har et bankende hjerte for nyheter. Det har vært en omstilling. Vi kjenner jo på at vi har et samfunnsoppdrag, sier han.

Tom Nilssen var på plass i studio på Marienlyst klokken 8.00 første dag etter streiken. Foto: Kristine Lindebø

Klokken 8 hadde Nilssen besøk av kringkastingssjefen og NRKJ-lederen i studio. Nilssen er for at det ble streik, og fornøyd med utfallet.

– Jeg syns disse tingene var verdt å streike for. En kan alltid lure på hvorfor en ikke kunne bli enig med én gang i stedet, men det var ikke mulig denne gangen.

Rima Iraki måtte legge fra seg arbeidet med Dagsrevyen-sendinga som skulle gå tirsdagen streiken brøt ut, og nå gleder hun seg til kveldens sending. Thor Gjermund Eriksen sa onsdag at han tror torsdagens sending vil bli «tidenes Dagsrevyen», ifølge VG.

– Vi må jo bare levere. Vi bretter opp ermene, sier Iraki, før hun løper inn til «ellevemøtet» for å planlegge sendinga videre.

Et par timer streikebryteri

Også programleder Birger Kolsrud Jåsund i Nyhetsmorgen på NRK P2 måtte brette opp ermene da meldinga kom onsdag kveld. Da hadde han lagt barna, og måtte plutselig kaste seg rundt for å fylle morgensendinga med saker og gjester.

– Jeg må innrømme at vi drev litt streikebryteri i timene etter at det ble annonsert fram til streiken offisielt var over ved midnatt, sier Jåsund.

Programleder Birger Kolsrud Jåsund i Nyhetsmorgen. Foto: Kristine Lindebø

Vanligvis har redaksjonen rundt to tredjedeler av sendinga klar dagen før, nå måtte de lage alt fra begynnelsen. Her var egen toppsjef en naturlig første gjest i studio. Sissel Wold, Philip Lote og Tove Bjørgås leverte i tillegg utenriksstoff og kunstanmelder Mona Phale Bjerke snakket på kort varsel om festspillene i Bergen.

– Det er de som sier at resultatet er veldig nære det vi kunne kommet til før streiken, men det var jo ikke nære nok.

Birger Kolsrud Jåsund

– Jeg syns det sier mye om den formidlingsevnen som finnes her, sier Jåsund, og understreker hvor takknemlig han er for å jobbe i et så godt kollektiv som han mener Nyhetsdivisjonen er.

– Det var som kyr under vårslippet, som å sette pluggen inn igjen, og «svusj», så var alt oppe og gikk igjen. Hele gjengen var nesten overtent. Det var utrolig gøy å se!

Programlederen mener streiken har endt med et godt resultat, som har styrket kollektivet av NRK-ansatte enda mer. Alle har for eksempel vært klar over problemene med bemanning, men selv om alle kjente til problemstillingene fra før, «eier» de dem mye mer nå, mener Jåsund.

– Det er de som sier at resultatet er veldig nære det vi kunne kommet til før streiken, men det var jo ikke nære nok. Det har vært kult å stå så sterkt sammen om dette. Vi løper så jævlig fort i det daglige, så det å få tid til å sette seg ned og kontemplert litt over at det har vært bra.

Nyhetssjef Anders Børringbo snakker med nettvaktsjef Sofie Gran Aspunvik. Foto: Kristine Lindebø

Kaldstart i varmen

– Jeg kjører den ut? Skal vi melde eller rødmelde? VG kolon, og så meldinga?

Journalist Sofie Gran Aspunvik diskuterer med nyhetssjef Anders Børringbo hva NRK skal ut med når VG melder at det ikke blir storstreik i staten. Børringbo har det overordnede ansvaret for NRKs samlede nyhetsdekning på nett, TV og radio denne dagen.

– Det ble som en kaldstart i varmen, og vi måtte jobbe oss litt inn i ting. Nå begynner det å ta seg opp, sier nyhetssjefen, mens han følger med på nyhetsbildet og trafikk på sine tre skjermer.

Under streiken gikk trafikken ned med 30-40 prosent på NRK.no, som da var fylt opp med NTB-saker.

– Det viser at det tilbudet vi klarer å skaper utrolig viktig for folk, sier Børringbo.

Powered by Labrador CMS