– Grunnlovens §100 setter svært høye krav for å innskrenke ytringsfriheten, sier kulturminister Anette Trettebergstuen.

Regjeringen følger ikke EU: – Har besluttet at vi ikke skal sensurere RT og Sputnik

Det slo Anette Trettebergstuen fast på Stortinget i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen sier nei til forhåndssensur og Norge følger dermed ikke EUs blokkering av de russiske mediene RT og Sputnik.

– Vi har besluttet at vi ikke skal sensurere RT og Sputnik, sa kulturminister Anette Trettebergstuen da hun presenterte regjeringens mediepolitisk redegjørelse i Stortinget i dag.

Statsråden understrekte at RT og Sputnik er blitt brukt av Putin-regimet til å spre propaganda om krigen i Ukraina, men at terskelen for sensur likevel må være høy.

– Grunnlovens §100 setter svært høye krav for å innskrenke ytringsfriheten. Og per i dag er det vanskelig å se at disse aktørene utgjør en slik trussel mot grunnleggende samfunnsinteresser i Norge at det kan forsvare forhåndssensur gjennom generelt forbud.

Vil være foregangsland

Trettebergstuen åpnet dagens tale i Stortinget med å påpeke at Norge må være et foregangsland:

– Vi må la den siste tiden være en påminnelse om at ytringsfrihet, pressefrihet og informasjonsfrihet er helt avgjørende for et velfungerende samfunn. Dette er demokratiske verdier det er lett å ta for gitt i et land som Norge, sa kulturministeren – og la til:

– Situasjonen i Europa underbygger at vi må gjøre det motsatte. Vi må være et foregangsland. Vi, med våre tradisjoner, må ha et mål om å være en tydelig stemme for å beskytte og fremme ytringsfrihet, også i internasjonale fora.

Støtter regjeringen

Direktør Mari Velsand i Medietilsynet mener regjeringen har fattet en god beslutning.

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

– Russisk propaganda bekjempes best med kunnskap og journalistikk, og Medietilsynet støtter derfor regjeringens beslutning, sier Velsand i en pressemelding.

– Medietilsynets holdning har vært at Norge ikke bør følge EUs sanksjoner, fordi hensynet til ytringsfriheten bør veie tyngst. Vi mener regjeringen har landet på rett konklusjon i at Norge ikke skal blokkere de russiske mediene i Norge.

Tilsynet trekker også fram at norske mediebrukere har en godt utviklet kritisk medieforståelse sammenlignet med mange andre land - og at situasjonen derfor kan være annerledes andre steder.

– Ønsket om sanksjoner på EU-nivå er forståelig i den krisen Europa og verden nå står i, og vi må ha forståelse for at mange land er i en annen og mer utsatt situasjon enn Norge. Men inngrep i ytringsfriheten er alvorlig, og må være opp til hvert enkelt land å vurdere, sier Velsand.

Powered by Labrador CMS