I samme bygg som Dagens Næringsliv i sentrum av Oslo holder Morgenbladet til. Begge hører til NHST-konsernet. Foto: Kristine Lindebø

Klubben i Morgenbladet utdyper kritikken i nok et mistillitsbrev

Konflikten mellom ansatte og redaktør fortsetter med full styrke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ettermiddag sendte klubben i Morgenbladet nok et krast brev til styremedlemmene i avisen. Denne gangen viser klubben til flere konkrete eksempler fra de to siste årene på hvorfor de har mistillit til ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen.

Klubbleder Jo T. Gaare bekrefter både brevet og innholdet i brevet.

– Vi i klubben mener styret ikke tar innover seg hvorfor klubbens medlemmer ikke har tillit til Jenssen. Vi føler oss tvunget til å utdype hva vi mener har ført til mistilliten, sier han til Journalisten.

Jenssen svarer følgende i en sms til Journalisten tirsdag kveld.

– Vi står midt i en pågående nedbemanningsprosess i Morgenbladet. Det er naturlig at det er forskjellig virkelighetsoppfatning om hvorfor vi nå er i denne situasjonen. Min grunnleggende oppfatning er at dette dreier seg om resultatene av en teknologisk utvikling som påvirker hele bransjen svært raskt. Også Morgenbladet.

Hun fortsetter:

– Det sier seg selv at jeg ikke offentlig kan kommentere innholdet i brevet fra klubben til styret, før styret har behandlet det. Men jeg kan bekrefte at jeg ikke kommer til å trekke meg.

Bekymret over egen helse

I brevet slakter klubben både redaktøren og styret i avisen. Klubben mener de har blitt møtt med «floskler og tomme ord» etter at de har meldt både mistillit og bekymring over dagens ledersituasjon.

– Vi opplever at styret ikke har nok informasjon om driften og forholdene i avisen. Vi har hittil ikke sett tegn til at det dårlige arbeidsmiljøet er blitt «tatt alvorlig» eller at det er etablert noen reell «dialog» om den totale mangelen på retning i den faglige, strategiske ledelsen av avisen, uttaler klubben, ifølge brevet som Journalisten har fått tilgang til.

Brevet viser videre til flere eksempler på hvorfor de mener Jenssen har feilet som leder. Klubben beskriver blant annet det den mener er urealistiske måltall, prosjekter som ikke blir fulgt opp og plutselige endringer varslet i siste liten.

Klubben reagerer blant annet på da de ble varslet om at det hadde blitt hentet inn en ekstern konsulent. Det skjedde én uke før nyheten om sluttpakkene kom.

– Her er ekstern konsulent hentet inn for å effektivisere arbeidet i en redaksjon der kapasiteten allerede er fullstendig sprengt og dugnadsviljen utnyttet på det mest kyniske, skriver klubben.

Til slutt kritiserer klubben Jenssens «lederstil, opptreden og valg overfor de ansatte». De mener hun er i ferd med å rasere kulturen i Morgenbladet.

– Gleden over å gå på jobb har for mange blitt erstattet med bekymring over egen helse og kvaliteten på produktet, skriver klubben.

– Ledersituasjonen i Morgenbladet er skadelig for det faglige arbeidet, og naturligvis for Morgenbladet som bedrift. Det er av omsorg for Morgenbladet – og for den fortsatte kvaliteten og levedyktigheten til avisen – at vi mener Anna B. Jenssen ikke er den rette til å lede bedriften videre, avsluttes brevet, signert «Redaksjonsklubben i Morgenbladet».

Journalisten har valgt å ikke referere til alle anklagene i brevet.

Styreleder Amund Djuve skriver i en sms til Journalisten tirsdag kveld:

– Ser at jeg har mottatt brev fra klubben i Morgenbladet som er lekket til mediene før jeg har rukket å lese det. Jeg mener innholdet må leses i lys av den konflikten som er i bedriften. Jeg har full tillit til Jenssen.

– Naturlig at mistilliten eksploderer

Klubbleder Gaare mener mistilliten ikke handler om verken marginkrav eller sluttpakker.

– Det stikker dypere enn som så. Mistilliten har ulmet i økende grad i hele år, og det er naturlig at den eksploderer når det kommer sluttpakketilbud og marginkrav på 10 prosent. Det er provoserende, men mistilliten som har vært der lenge kommer da opp til overflaten, sier han.

Stemningen i Morgenbladets redaksjon har det siste året vært svært turbulent. Konflikten nådde såvidt offentligheten etter redaksjonssjef Ivar A. Iversen sluttet på dagen i november i fjor.

Forrige uke eksploderte imidlertid konflikten i full offentlighet etter nyheten om nedbemanning og kostnadskutt, sterke reaksjoner fra de ansatte og det første brevet med varsel om total mistillit til ansvarlig redaktør Jenssen.

– Jeg kommer ikke til å trekke meg. Tross all uroen er jeg fremdeles motivert for å jobbe i Morgenbladet og utvikle den gode journalistikken vår videre, skrev redaktør Anna B. Jenssen til Journalisten etter et allmøte i redaksjonen forrige fredag.

– Som styreleder har jeg full tillit til redaktøren, og tror og håper hun blir sittende i lang tid, sa styreleder Amund Djuve til Journalisten samme dag.

Anna B. Jenssen og klubbleder Jo T. Gaare. Foto: Fredrik Bjerknes og Kristine Lindebø
Powered by Labrador CMS