Da Journalisten spurte fotoekspertise om Are Peder Johnsruds profilbilde, pekte de på detaljer som avslører at bildet er datagenerert.
Da Journalisten spurte fotoekspertise om Are Peder Johnsruds profilbilde, pekte de på detaljer som avslører at bildet er datagenerert.

Han ble avslørt som en fiktiv personlighet, men «Are Peder Johnsrud» er aktiv som aldri før

Blogger videre.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det har gått over tre måneder siden Journalisten først spurte «Hvem er mediesynseren Are Peder Johnsrud?»

Men vi har fremdeles ikke noe svar.

Selv ikke en sitatsak i danske Berlingske om denne norske «skandalen», har ført til mer informasjon.

I den første artikkelen kunne vi fortelle om en profil som sto bak en rekke henvendelser til aviser, journalister og andre pressefolk og -organisasjoner, en aktiv blogg og flere innlegg hos Dagsavisens debattportal.

Are Peder Johnsrud mener mye om blant annet presseetikk, og flere mener han har noen poenger.

Men navnet finnes ikke i offentlige registre, og bildet han bruker er etter alle solemerker datagenerert.

Nye innlegg

Redaksjonens umiddelbare lettelse over at det aldri dukket opp en virkelig person ved navn Are Peder Johnsrud og rev ned hele saken, har gått over i en viss undring over at «Johnsrud» tilsynelatende ikke lar seg affisere i det minste av Journalistens søkelys.

Publiseringene på bloggen har fortsatt i stort sett samme tempo som før.

Det handler om oljefondet, om konsekvenser av et norsk EU-medlemskap, om offentlig tilgang til oversikt over bedrifter som får koronakompensasjon. Og om presseetikk.

Johnsrud er fremdeles opptatt av et tema som profilen blant annet har debattert med redaktørforeningens Arne Jensen om tidligere: At det bør finnes en tilgjengelig oversikt over PFU-innklagbare medier.

Én endring

Men vinterens artikler hos Journalisten har kanskje, kanskje ført til én liten endring på den fiktive personlighetens blogg:

En gang etter 20. februar har det kommet et tilskudd til tittelen på bloggen, som tidligere bare var det fiktive navnet. Nå står det også: «Kommentatorprofil».

Ellers er vårens blogginnlegg, i antall og innhold, helt på linje med innleggene som har blitt publisert siden vinteren 2019.

Nylig tagget profilen også Journalisten i et Facebook-innlegg.

Journalisten vet også at «Johnsrud» igjen har sendt e-post, gjerne bare med lenke til blogginnlegg, til pressefolk den siste tiden.

Ikke svar

I Journalisten har vi ikke ressurser til å sette av journalister til å jobbe fulltid i måneder og år med én mystisk sak.

Men nysgjerrigheten rundt Johnsrud har aldri helt sluppet taket. Hvem er det som går så helhjertet inn i å debattere og analysere, men insisterer på å gjøre det med falsk identitet? Og kanskje mer nysgjerrighetsvekkende enn hvem, er hvorfor?

Da vi tidlig i februar mottok et debattinnlegg, og svarte med en undrende e-post om at det var lite info å finne om navnet på nett, fikk vi til svar:

– Hei, jeg er nok veldig forsiktig med hva som dukker opp om meg og bruker stort sett pseudonym på internett, så det er greit å vite at du ikke finner mye info om meg. Da jeg tidlig i fjor endelig tok mot til meg ved å skrive debattinnlegg, bruker jeg navnet mitt.

Vi har sendt flere e-poster i tiden etterpå, men dette er fremdeles det eneste svaret vi har mottatt fra «Are Peder Johnsrud».

Tips Journalisten: nils@journalisten.no

Powered by Labrador CMS