Seksjonsleder Arne Vestbø i Kulturrådet. Foto: Kulturrådet

Kulturrådet kan redde Ny Tid

Den konkurstruede ukeavisen kan få utbetalt halvannen million kroner i løpet av kort tid. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag behandles en konkursbegjæring mot ukeavisen Ny Tid. Kravene mot magasinet er samlet på 800.000 kroner. Norsk Journalistlag har i den forbindelse gått ut og advart frilansere om at de må kreve forhåndsbetaling.

Ser på regnskap

En av dem som har begjært ukeavisen konkurs er ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud, som sammen med andre ansatte ikke har fått utbetalt lønn siden april.

En joker i konkursbehandlingen vil trolig være Kulturrådets støtte til ukeaviser. Ny Tid har allerede fått innvilget støtte på tre millioner kroner for inneværende år. Halvparten ble utbetalt i vår. Den andre halvparten utbetales når rådet er ferdig med å gå gjennom årsregnskap fra selskapet. 

– Vi har mottatt regnskapet og revisjonsberetning for 2012, og gjennomgår dette nå før vi eventuelt utbetaler.

Det sier seksjonsleder Arne Vestbø i Kulturrådet, som er ansvarlig for støtteordningen til ukeaviser. Han understreker at det er fjorårets regnskapsår og et kriterium om jevnlige utgivelser som ligger til grunn for om den siste halvparten av årets støtte skal utbetales. 

Forsinket

Normalt blir støtten utbetalt i løpet av tre uker etter at rådet har fått dokumentene de ønsker. Men Vestbø sier ferieavvikling og at Kulturrådet har flyttet, har medvirket til forsinkelse i de interne prosessene.

– Utbetaling kan skje i løpet av kort tid. Trolig i løpet av en uke, og kanskje allerede denne uken.

Ingen føringer

Til Klassekampen opplyste ukeavisens redaktør tidlig i sommer at et styrevedtak fra november i fjor fastslår at aksjene til de mindre aksjonærene skal utvides. Klassekampen skriver også at støtten fra Kulturrådet ifølge redaktøren bygger på dette vedtaket. 

Men Vestbø sier Kulturrådet ikke legger aksjekapitalen til grunn for å utbetale støtte.

– Ny Tid orienterte om dette som en mulighet i søknaden, men det ligger ingen føringer på støtten fra oss om at aksjekapitalen skal utvides.

Vestbø sier Ny Tid mottar betydelig støtte fordi rådet mener ukeavisen fortjener en plass i den norske offentligheten.

Ny Tid er blant de største mottagerne av ukeavispotten til Kulturrådet, som er på rundt 23,5 millioner kroner. I 2011 utgjorde rådets bevilgning nær halvparten av bladets inntekter.

Powered by Labrador CMS