Krever forhandlinger om oppsagt typograf

Fellesforbundet hevder en typograf i Bladet Tromsø er usaklig oppsagt og krever forhandlingsmøte. Dersom man ikke blir enig, kan saken havne i retten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bladet Tromsø varslet i sommer at åtte årsverk må spares inn. Det skjer dels ved at vakante journaliststillinger ikke fylles, dels ved at vikarer ikke har fått forlenget sine kontrakter. Men også ved oppsigelse av et par fast ansatte. En av dem er typograf, og nå krever Fellesforbundet forhandlingsmøte og varsler et eventuelt søksmål. Forbundssekretær for grafisk seksjon i Fellesforbundet, Anders Skattkjær, sier det er standard prosedyre når et medlem ikke aksepterer å bli oppsagt.

– Dette signaliserer ikke noe annet enn at vi tar vare på og bistår vårt medlem. For å sikre den oppsagtes rettigheter sender vi alltid ut et standardformular før oppsigelsestida går ut. Der står det at vi anser oppsigelsen for usaklig, at vi krever forhandlingsmøte og at den oppsagte får stå i stillingen. Vi varsler også et eventuelt søksmål innen åtte uker dersom forhandlingene ikke fører fram, sier Skattkjær.

Overrasket

Ansvarlig redaktør Yngve Nilssen sier han er overrasket over reaksjonen ettersom de var i dialog med tillitsvalgte i forkant.

– Vi har fulgt ansiennitetsprinsippet slik de ansatte ønsket og typografen begynte sist i avisa. Hvordan kan det bli usaklig?, spør Nilssen, som legger til at han forstår at grafikerne kjemper for sine arbeidsplasser.

– Men jeg føler at vi har gått ryddig fram i denne saken. Ingen avisledere synes det er artig å kvitte seg med folk, men nå er det nødvendig.

Finner løsning

Skattkjær vil ikke går nærmere inn på den konkrete saken i Tromsø, men sier at de fleste oppsigelsessakene de forhandler om blir løst i forhandlingsrunden. Få kommer opp til doms.

– Jeg har så vidt begynt å se på dette og mangler en del informasjon. Foreløpig ønsker vi en grundig gjennomgang og behandling av saken. Når vi har vært i forhandlinger og fått framlagt nødvendig dokumentasjon vil vi gi vårt råd om veien videre, sier Skattkjær.

– Det kan blir mange typografoppsigelser i forbindelse med nedbemanning framover. Ser du dette som en prøvestein?

– Nei, nei. I Tromsø skjer nedbemanningen i en sterkt konkurranseutsatt bedrift, i Mecom-aviser handler det om å øke profitten, og i VG har man fortsatt god økonomi selv om opplaget går ned. Så det er helt forskjellige settinger. Det eneste som er felles er at vi vil bistå medlemmer som sies opp og som krever forhandlinger.

Underskudd

Skattkjær opplyser at forhandlingsmøte om saken er berammet til første uka i oktober.

Omsetningen i Tromsø i fjor var på tett oppunder 60 millioner kroner med et underskudd på 24.000 kroner. Hittil i år ligger avisen an til et underskudd på 2,7 millioner kroner mot et budsjettert overskudd på fire millioner.

Powered by Labrador CMS