Uredigert nettdebatt slo ut partileder

Grunnleggeren av partiet «Republikken Hålogaland» trekker seg på grunn av personsjikane på det uredigerte nettstedet til Bladet Tromsø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bladet Tromsø skriver at da partileder Håkon Winther (39) ble slått i hartkorn med nynazisten og Vigridgrunlegger Tore W. Tvedt, rant det over. Nå trekker Winther seg fra politikken.

– Jeg synes det er synd at folk skal være så veldig usaklige. I løpet av fredag ble det veldig hett på et diskusjonsforum på www.itromso.no, og så var det en som tok helt av, sier Håkon Winther til Bladet Tromsø.

Helt jævlig

I det innlegget han sikter til, var det en som mente at Håkon Winther hadde sin likemann i sør i Tore W. Tvedt – og så var det lagt ved en link til Vigrid sine hjemmesider.

– Det var helt jævlig å bli sammenlignet med en nynazist. Begeret rant over, og jeg bestemte meg for å trekke meg, sier Håkon Winther.

Moderator på www.itromso.no slettet innlegget i helgen etter å ha blitt anmodet om det av en debattant som mente det var upassende. Det er likevel ikke nok. Håkon Winther vil ikke være med lenger.

Veldig sliten

– Det ble for mye fokus på min person og for lite på politikken. Når jeg kombinerer nazibeskyldninger med egen sykdom og medisinering som tapper meg litt, familieliv og andre ting, så måtte politikken vike. Jeg er veldig sliten av alle disse beskyldningene. Og det er klart at familien blir påvirket når de leser dritt om meg, sier Winther til Bladet Tromsø.

Partigrunnleggeren mener partiet er tuftet på sentrumstanker som er veldig fjernt fra nazismen. Hålogalandpartiet ønsker også innvandrere velkommen.

Høyt debattnivå

Sjefredaktør Jonny Hansen i Bladet Tromsø sier til Journalisten at det er riktig at Winther ble utsatt for nazisjikane, men at avisen har utarbeidet regler for nettdebattene som sikrer et høyt og saklig nivå på debattene.

– Hvis det er noe jeg har god samvittighet for, så er det dette. Vi brukte mye tid i fjor på å utarbeide egne regler, og dette fungerer greit.

– Det fungerte åpenbart ikke helt greit denne gangen?

– Nei, men det er det eneste eksempel jeg kan komme på det siste året.

– Vil dere vurdere å endre reglene eller innføre forhåndsredigering?

– Vi vurderer dette hele tiden, men denne episoden foranlediger ingen endringer. Innleggene som Winther reagerer på ble fjernet, og sånn sett kan man si at systemet vårt fungerte her også. Det tok riktignok for lang tid før vi fikk fjernet innleggene, men det skyldes uheldige omstendigheter med at det var helg, sier redaktør Jonny Hansen.

Debattreglene til Tromsø

Bladet Tromsø har utarbeidet følgende debattregler på sine nettsider:

1. Hold en saklig tone i dine innlegg.

2. Vis respekt for andre lesere og enkeltpersoner.

3. Omtal ikke navngitte eller identifiserte privatpersoners privatliv.

4. Det er selvfølgelig tillatt å diskutere offentlige personer i kraft av deres verv på en saklig måte.

5. Husk at du etter loven er personlig ansvarlig for dine egne innlegg. Det innebærer både et strafferettslig og et erstatningsrettslig ansvar.

6. Vi tillater ikke innlegg som bryter med straffelovens bestemmelser om ærekrenkelser, privatliv eller rasisme, eller som er truende, obskøne, pornografiske eller på annen måte er i strid med norsk lov.

7. Du kan ikke kopiere artikler som er publisert i andre medier, av hensyn til opphavsretten. Korte sitater er likevel tillatt.

8. Redaksjonen forbeholder seg retten til å fjerne innlegg som bryter disse reglene.

9. Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten løpende og håndhever reglene etter eget skjønn.

10. Tips oss om innlegg som du mener bryter disse reglene eller som du på annen måte mener er upassende.

Powered by Labrador CMS