Ny Dagsrevyen-kritikk

Førstestatsadvokat kritiserer NRKs reportasjer om psykotiske lovbrytere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

BT.no fredag skriver førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen at NRK fremstiller fakta galt i enda en sak. Han sikter til den siste ukens reportasjer om gjerningsmenn som har vært strafferettslig utilregnelige og som ifølge NRK ikke har blitt dømt til tvunget psykisk helsevern.

I alt har NRK gått gjennom 23 straffesaker fra de siste ti årene hvor gjerningsmannen har vært utilregnelig da han eller hun begikk forbrytelsen. Stolt-Nielsen mener det er feil av NRK å fremstille det som et smutthull at de 23 gjerningspersonene slipper unna straff.

- Feil at de slipper reaksjon

Statsadvokaten skriver at han sitter igjen med inntrykk av at NRK med ordvalg og utvalg av informasjon ønsker å formidle at det er uriktig at gjerningspesonene slipper reaksjon og/eller ikke blir tatt hånd om av rettsvesenet.

Det er spesielt én av sakene han trekker ut og dokumenterer er feilaktig fremstilt. NRK hadde ikke fått med seg at dommen ble anket til høyesterett. Anken resulterte i helomvending: mannen ble dømt til tvunget psykisk helsevern for å sikre at han fortsatte sin frivillige behandling og fikk profesjonelt tilsyn.

Holder fast ved hovedbildet

BT.no har også publisert en artikkel med intervjuer av førstestatsadvokaten og nyhetsredaktør Stein Bjøntegård i NRK. Der sier Stolt-Nielsen at det godt kan stilles spørsmål ved om terskelen for å idømme tvungent psykisk helsevern er for høy, men at det spørsmålet kan stilles uten å fremstille det som at systemet ikke fungerer.

Bjøntegård holder fast ved at det overordnede bildet om at flere voldsmenn i alvorlige saker går fri fra reaksjon, men innrømmer at de i saken Stolt-Nielsen peker ut hadde gitt mangelfull informasjon.

 

Powered by Labrador CMS