En ukrainsk tv-reporter har vært forsvunnet i over en uke. Hvor hun befinner seg er fremdeles ukjent. Bildet er fra Mariupol onsdag 9. mars.

Ukrainsk journalist forsvunnet: Frykter hun har blitt tatt til fange av russiske styrker

– Journalister skal ikke være et mål, uttaler CPJ.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den ukrainske tv-reporteren Viktoria Roshchina har vært savnet i det krigsrammede landet i over en uke. Det meldte den uavhengige kanalen Hromadske, som reporteren jobber for, selv i en nyhetsoppdatering fredag 18. mars, og mandag er hun fremdeles savnet.

Roshchina har dekket situasjonen i de russiskokkuperte områdene sør og øst i Ukraina siden krigen brøt ut i februar.

Siste gang hun hadde kontakt med redaksjonen var fredag 11. mars, da hun befant seg i byen Enerhodar sør i landet for å rapportere. Derfra skulle hun videre til Mariupol.

Ifølge kilder til tv-kanalen skal hun ha blitt observert i russiskokkuperte Berdyansk dagen etter. Onsdag 16. mars fikk kanalen angivelig informasjon av to lokale kilder om at Roshchina ble anholdt av den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

– I to dager gjorde vi alt vi kunne for å løslate journalisten på privat vis. Men det viste seg å være ineffektivt. Derfor ber vi det ukrainske og internasjonale samfunnet om å dele informasjonen og handle for løslatelsen av journalist Viktoria Roshchina, skrev Hromadske på sine nettsider fredag.

Det er foreløpig ukjent hvor hun befinner seg.

Ikke eneste tilfelle

Den ukrainske journalisten Oleg Baturin i avisen Novyi Den forsvant også sporløst lørdag 12. mars. Dette er foreløpig de to eneste kjente tilfellene hvor ukrainske journalister forsvinner.

Bautrin ble sist observert i hjembyen Kakhovka, og etter åtte dager skal han ha blitt løslatt av FSB.

– Dypt bekymret

Nå advarer pressefrihetsorganisasjoner journalister i de russiskokkuperte områdene om de to forsvinningene.

Den Europeiske Journalistføderasjon (EFJ) skriver på sine hjemmesider at de krever at Roshchina blir satt fri umiddelbart.

I kjølvannet av nyheten om forsvinningen fredag, kom Committee to Protect Journalists (CPJ) med følgende uttalelse:

– Viktoria Roshchina er nå den andre journalisten som er blitt meldt savnet siden starten av den russiske invasjonen. Journalister som retter søkelyset på situasjonen i Ukraina skal ikke være et mål. Vi er dypt bekymret over forsvinningen og ber alle med informasjon om hennes oppholdssted om å stå frem umiddelbart, skriver CPJ på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS