ITusenvis demonstrerte i Warszawa etter at underhuset i den polske nasjonalforsamlingen stemte for et omstridt lovutkast som EU betegner som en trussel mot pressefriheten i landet.

EU kaller polsk lovutkast trussel mot pressefriheten

Forbyr land utenfor EU å ha kontrollerende eierskap i polske medier.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lovutkastet som ble vedtatt i underhuset i den polske nasjonalforsamlingen før helgen, er en trussel mot pressefriheten, mener EU-kommisjonen.

Lovutkastet blir av kritikere sett på som et forsøk fra den polske regjeringen på å bringe den uavhengige TV-kanalen TVN24, som eies av amerikanske Discovery, til taushet.

TVN24 er en stor konkurrent til den polske kringkasteren TVP, som er et talerør for regjeringen og partiet Lov og rettferdighet (PiS).

EU-kommisjonen mener lovutkastet «øker presset ytterligere» på polske medier, og «utgjør en alvorlig risiko for mediefrihet og pluralisme i Polen»:

Ifølge utkastet forbys land utenfor EU å ha kontrollerende eierskap i polske medier, noe den polske regjeringen hevder er nødvendig for å hindre påvirkning fra land som Russland.

Overhuset i nasjonalforsamlingen har tidligere gått imot loven, men fredag stemte et flertall i det PiS-kontrollerte underhuset for å overkjøre overhusets veto.

Dermed er det opp til president Andrzej Duda å gi den endelige godkjenningen. Han har tidligere uttrykt skepsis til lovutkastet.

Powered by Labrador CMS