Den filippinske journalisten Maria Ressa er vinner av Nobels fredspris 2021 sammen med russiske Dmitrij Muratov.

Både Maria Ressa og Dmitrij Muratov er ventet til Norge

Kan komme tre nobelprisvinnere til Oslo i desember.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets fredsprisvinnere Maria Ressa og Dmitrij Muratov får etter planen følge av fjorårets vinner når nobelprisfesten går av stabelen i Oslo i desember.

– Nobelkomiteen legger til grunn at både Maria Ressa og Dmitrij Muratov vil være til stede på fredsprisarrangementene i desember. Også fjorårets prisvinner, Verdens matvareprogram, vil være representert ved sin administrerende direktør David Beasley, skriver Nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad i en tekstmelding til NTB.

Det har vært knyttet usikkerhet til om vinnerne ville kunne møte opp personlig, på grunn av koronapandemien. Men nå planlegger altså Nobelkomiteen for at begge årets vinnere skal komme og motta pris og holde sine nobelforedrag i Oslo rådhus 10. desember.

I fjor ble medaljen og diplomet sendt i posten til Roma, der Beasley fikk den overrakt i en digital seremoni på vegne av Verdens matvareprogram WFP. På grunn av reiserestriksjonene under koronapandemien fikk han ikke reise til Oslo for å holde det tradisjonelle nobelforedraget. Nå får han altså sjansen sammen med Ressa og Muratov.

Den filippinske journalisten Ressa driver nyhetstjenesten Rappler, mens Muratov er sjefredaktør for den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta. Årets fredspris skal understreke hvor viktig presse og ytringsfrihet er for demokrati og fred, ifølge Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen.

Redaktør Dmitrij Muratov i Novaja Gazeta skal etter planen komme til Oslo i desember for å motta Nobels fredspris.
Powered by Labrador CMS