Politiet gjør undersøkelser i Kongsberg sentrum onsdag kveld.

Danske DR identifiserer ikke den siktede etter Kongsberg-drapene

– Foreløpig lykkes vi godt med å beskrive hvem han er, sier nyhetssjef.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Danmarks Radio (DR), vårt nabolands svar på NRK, har så langt valgt å ikke identifisere Espen Andersen Bråthen, 37-åringen som er siktet for fem drap og å ha skadet tre personer i Kongsberg.

Verken navn eller bilde blir brukt av den danske rikskringkasteren.

– Så lenge motivet og også gjerningsmannens mentale habitus er uklart, så har jeg valgt at vi ikke bruker bilde og navn ennå, uttaler nyhetssjef Thomas Falbe i et intervjue med danske Journalisten fredag.

Da DR dekket minnestunden i Kongsberg kirke søndag formiddag, var det fremdeles uten at den siktede ble navngitt. I sin dekning ble Bråthen omtalt som en «37-årig mand» og «den dansk-norske mand».

Bilde fra Youtube av Espen Andersen Bråthen som er siktet for drap på fem personer på Kongsberg.

– Hvis det viser seg at gjerningsmannen er alvorlig psykisk syk, og har mange diagnoser, så synes jeg ikke vi skal bruke navn og bilde. Og foreløpig lykkes vi godt med å beskrive hvem han er, sier Falbe.

Andre danske medier har valgt å identifisere den siktede. Dansk TV 2, Politiken og tabloidene Ekstra Bladet og BT, bruker alle navn og bilde. Det gjør også flere andre danske medier.

Til dette sier nyhetssjef Falbe:

– Vi er nødt til å sette vår egen redaksjonelle linje her.

Slik begrunner Politiken sin avgjørelse:

– På den ene siden er det hensynet til at selv en gjerningsmann har krav på beskyttelse, og på den andre siden er det hensynet til offentlighetens legitime interesse. I denne saken har Politiken bestemt at sistnevnte veier tyngst, skriver sjefredaktør Christian Jensen i en kommentar i egen avis.

I Norge har alle de store mediene valgte å identifisere Espen Andersen Bråthen. Det samme har NTB.

Powered by Labrador CMS