En politibil på plass utenfor Ecuadors ambassade i London etter pågripelsen av Julian Assange. Foto: Reuters / NTB scanpix

Julian Assange pågrepet av britisk politi

WikiLeaks-grunnlegger er pågrepet, bekrefter London-politiet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Meldingen kom like etter at Ecuadors presidentkontor opplyste at landet trekker tilbake beskyttelsen av Julian Assange, som har oppholdt seg i landets ambassade i London siden 2012.

– Julian Assange (47) er pågrepet av tjenestemenn i Ecuadors ambassade på bakgrunn av en arrestordre fra Westminster Magistrates' Court utstedt 29. juni 2012, heter det i en uttalelse fra politiet i London.

De sier de ble invitert inn av myndighetene i Ecuador.

Framstilles

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt takker regjeringen i Ecuador for samarbeidet i forkant av pågripelsen.

Assange holdes i forvaring ved en politistasjon sentralt i den britiske hovedstaden og skal framstilles for retten så snart det er mulig, skriver politiet videre.

Ecuadors president Lenín Moreno sier Assange har oppført seg uhøflig og aggressivt.

– Det, samt fiendtlige og truende erklæringer fra allierte organisasjoner mot Ecuador, og spesielt overtredelsen av internasjonale traktater, har ført til at en opprettholdelse av asyl for Assange ikke lenger er mulig, sier Moreno i en tale som er lagt ut på Twitter. Moreno sier landet i seks år har beskyttet Assanges menneskerettigheter, og at presidenten arvet situasjonen da han ble valgt.

– Ecuador har fulgt folkeretten og menneskerettighetene, mens Assange gjentatte ganger har krenket dem, sier Moreno.

Seksuelle overgrep

Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som har publisert hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

I november 2010 ble han etterlyst av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

Assange har fryktet utlevering til Sverige og derfra videre til USA, noe som var hans begrunnelse for å søke tilflukt i ambassaden.

Advokat frykter utlevering til USA

Advokat Per E. Samuelson, som representerer Assange i Sverge, frykter at hans klient vil bli utlevert til USA.

– Han er redd for at USA i hemmelighet har søkt om å få ham utlevert dit. Der risikerer han jo en svært lang fengselsstraff, sier Samuelson.

Samuelson regner med at USA i løpet av timer eller dager vil legge fram detaljer om en hemmelig tiltale som han mener er utarbeidet av påtalemyndigheten i landet.

– Jeg har sammen med de britiske og amerikanske advokatene lest de offisielle opplysningene som er kommet ut. Her og der har det lekket informasjon om at det pågår en rettsprosess mot ham, sier han.

Det handler både om eldre lovbrudd og om hendelsene under den amerikanske valgkampen i 2016, da eposter stjålet fra Demokratene ble spredt av WikiLeaks.

– Jeg har lest uttalelser fra justisministeren, FBI-sjefen og CIA-sjefen som klart og tydelig viser at de er ute etter ham. Dette er ingen lek, sier Samuelson.

– Brutt folkeretten

WikiLeaks mener Ecuador har brutt folkeretten.

– I strid med folkeretten har Ecuador avsluttet Assanges politiske asyl, skriver organisasjonen på Twitter.

WikiLeaks skriver at Ecuadors ambassadør i London inviterte britisk politi inn i bygningen for å pågripe Assange, noe som bekreftes av politiet i den britiske hovedstaden.

Powered by Labrador CMS