PFU bruker lengre tid på klager. Generalsekretær Elin Floberghagen (t.v.) mener det blant annet skyldes store, omfattende klager.
PFU bruker lengre tid på klager. Generalsekretær Elin Floberghagen (t.v.) mener det blant annet skyldes store, omfattende klager.

Journalisten-opptelling: Behandlingstiden i PFU har steget med 50 prosent på fem år

Behandlingstiden har i snitt blitt to måneder lengre siden 2017, men Elin Floberghagen tror trenden snur i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I 2017 tok det i snitt 96 dager å få en sak behandlet hos Pressens Faglige Utvalg (PFU). Det er drøyt 3 måneder.

Siden den gang har behandlingstiden gjort et brått hopp, og videre steget jevnt hvert eneste år. Det viser en gjennomgang Journalisten har gjort av alle 554 saker med tilgjengelig behandlingstid siden 2017.

For saker med PFU-uttalelse fra årene 2019, 2020 og 2021 sett under ett, er snittet for behandling 154 dager. Tiden man må regne med å vente før en klage er ferdigbehandlet, har altså strukket seg til fem måneder.

Hittil i år, før de to siste møtene er avholdt, er snittet for behandling 146 dager.

Mange årsaker

Ifølge generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen er det flere faktorer som har spilt inn i den økte behandlingstiden de siste årene.

– Det er mange årsaker. En av dem har vært en økende trend med store, omfattende klager som naturlig nok tar lenger tid å svare på og saksbehandle, sier hun til Journalisten.

Nå jobbes det kontinuerlig med å bedre saksbehandlingstiden, ifølge Floberghagen.

– Vi har jobbet med å få tydeliggjort tidlige frister, og det tror jeg vil få se effekten av i år. Vi er blitt bedre på å purre når det ikke kommer inn tilsvar innen frister. Saksbehandlingstid er viktig for både oss og klagere, sier hun.

Bedring i 2021

Det foreløpige 2021-snittet på 146 dager i snitt er litt lavere enn de to foregående årene, men fortsatt markant høyere enn i 2017.

Floberghagen tror imidlertid at årets siste knippe med PFU-saker vil bedre snittet for 2021 og dermed snu den stigende trenden allerede i år.

Gjennomsnittlig behandlingstid Pressens Faglige Utvalg:

År Dager
201796,5
2018142,8
2019155,6
2020161,6
2021 (per 16.nov)146

Kilde: PFU-basen

– Jeg tør ikke love noe, men det ser sånn ut. Akkurat nå ser det ikke så verst ut, sier hun.

Om det ikke hadde vært for langtidssykemeldinger i sekretariatet i år, tror hun at tallene ville ha vært enda bedre. Den delen av behandlingstiden PFU kan påvirke mest er saksbehandlingen etter tilsvarsrundene, og det har de blitt bedre på, sier Floberghagen.

– Og vi skal følge dette tett videre. Vi har et ekstra fokus på behandlingstid fordi vi vet hvor viktig det er for mange klagere.

Den lengste behandlingstiden blant sakene i tidsrommet Journalisten har undersøkt er på 389 dager, mens saken med kortest behandlingstid ble ferdigbehandlet på 37 dager.

Neste PFU-møte holdes over to dager, onsdag og torsdag 24. og 25. november.

Powered by Labrador CMS