Firda frikjent av PFU for fiskestanksak

Utvalget mener det var formildende at avisen korrigerte seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var i desember i fjor at Firda omtalte et krav fra Fylkesmannen, om at selskapet bak to siloer med gamle fiskerester etter et fiskeslakteri som ble nedlagt i 2004, rydder opp. Firda skrev at fiskesloen hadde råtnet, men det mente selskapet Norsalmon som eier anlegget er feil, og klaget avisen inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

PFU konkluderte med at Firda frikjennes for brudd på god presseskikk etter en samlet vurdering.

Avisen rettet og erkjente under tilsvarsrunden til utvalget at det ikke var snakk om en forråtnelsesprosess gjennom 13 år i siloene, men at det var ensilering, som er konservering av organisk materiale.

– Det er av betydning at Firda rettet den upresise beskrivelsen. Utvalget viser også til at det skal være et visst rom for spissing i det journalistiske språket, heter det i uttalelsen.

Norsalmon mente at de ikke fikk god nok anledning til å svare godt nok på alt som kommer frem i artikkelen. Men selskapet ga beskjed til Firda om at de ikke hadde flere kommentarer enn hva de svarte Fylkesmannen. Dermed mener utvalget at avisen gjorde nok for å forsøke å få en kommentar.

– PFU merker seg at Firda var i kontakt med klager, og at klager fikk spørsmål om å kommentere en sak om et brev fra Fylkesmannen, som klager var godt kjent med innholdet i. Slik PFU ser det, måtte klager derigjennom forstå hvilken kritikk som ble reist mot bedriften. At klager ikke ønsket å imøtegå beskyldningene, kan ikke avisen lastes for, heter det i uttalelsen.

Avisen og klager var blant annet uenig om det luktet vondt eller ikke på stedet der fiskesiloene stod.

– Det er veldig subjektivt om det lukter eller ikke lukter. Det er en krevende strid å stå i. Vårt luktorgan kan være noe ulikt også avhengig av hvilket ståsted vi har i en sak, sa PFUs leder Alf Bjarne Johnsen.

Redaktørrepresentant Stein Bjøntegård fra NRK var den eneste som tok til orde for å stramme inn uttalelsen til kritikk, men fikk ikke flere i utvalget med seg på dette.

– Uttalelsen er hårfin mot kritikk, men jeg kan være med på etter samlet vurdering, sa Bjøntegård.

Powered by Labrador CMS